Наприкінці минулого тижня на прес-конференції Генпрокурор Святослав Піскун сумлінно прозвітував про роботу над помилками, яку нині з дивовижною ретельністю демонструє очолюване ним відомство.
По-перше, нам повідомили, що ГПУ закрила всі кримінальні справи проти Юлії Тимошенко і керівників ЄЕСУ, бо «не можна ж людину третирувати вічно... людина не може бути все життя під слідством. Людина не повинна доводити усе життя, що не винна».
Чи то старі гудзі про себе нагадують, чи то потенційно новий рядок у трудовій книжці вчорашньої опозиціонерки, але в ГПУ «питань до неї більше нема». Щоправда, Святослав Михайлович, як чоловік послідовний, волів уточнити: не треба пов’язувати закриття раніше порушених справ із призначенням Юлії Тимошенко в. о. Прем’єр-міністра. Просто після того, як у Сполучених Штатах Америки у «справі Лазаренка» «слідчі не знайшли доказів і закрили провадження», а в Україні «ще в тому році суди закрили всі справи щодо Тимошенко», то й ГПУ вирішила не вирізнятися «окремою ухвалою», а йти в ногу з часом. А ми, як люди довірливі, цьому повірили.
По-друге, Святослав Піскун розповів, що Генпрокуратура проведе ще одну експертизу у «справі Гонгадзе». Про це він домовився з мамою Гії — Лесею Гонгадзе. «Мама в нас — потерпіла сторона, — сказав чуйний Святослав Михайлович, — і ми не маємо підстав відмовити їй». За його словами, це буде міжнародна експертиза, яка «на сто відсотків установить, що це тіло Георгія Гонгадзе». Дослідження «таращанського тіла» відбудеться вже найближчим часом у Німеччині або Швейцарії з участю і українських фахівців, і тих, кого призначать іноземні експерти. Експертиза ця не становитиме «таємницю слідства» для представників міжнародної організації «Репортери без кордонів».
Між іншим, принциповий пан Піскун готовий залучити до слідчих дій і «фігуранта» плівок Мельниченка — Леоніда Кучму. Чому б ні? Перед законом усі рівні, тим паче люди з додатком «екс». Серйозні неприємності загрожують і попередникові самого Піскуна — колишньому генпрокурору Васильєву: проти нього планують порушити кримінальну справу за гальмування розслідування «справи Гонгадзе» та масові звільнення працівників прокуратури. До речі, ГПУ вже одержала дозвіл на повторний арешт генерала Пукача, але екс-начальник «наружки» зник, і нині триває його пошук.
По-третє, нам розсекретили і напрацювання ще з однієї резонансної справи: слідча група Генпрокуратури вбачає у смерті міністра транспорту Георгія Кірпи самогубство. І четверта новина — про отруєння Віктора Ющенка. У Генпрокуратурі розглядається майже 50 версій скоєння цього злочину. В тому, що це було отруєння, ні в кого немає сумнівів, зізнався пан Піскун. Немає сумнівів і в тому, що цю справу буде розкрито.