Ранкове і денне засідання 1 лютого


Одним із важливих питань учорашнього дня став розгляд проекту закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2005 рік» (про перерахунок пенсій для військових пенсіонерів). Тим паче що у цей час під стінами Верховної Ради відбувалася акція протесту колишніх військовослужбовців, які вимагали підтримати у другому читанні проект закону України про вилучення статті 39 з держбюджету на нинішній рік. Із введенням цієї статті кожний військовий пенсіонер міг втратити з пенсій від 100 до 500 грн. щомісячно. Депутати задовольнили їхню вимогу.
Учора глава парламенту Володимир Литвин, урочисто відкривши сесію, оголосив про рішення ЦВК від 26 січня про визнання Олени Бондаренко народним депутатом України. Вона склала присягу, після чого Володимир Литвин поінформував про її входження до фракції «Наша Україна». Крім цього, із фракції «Регіони України» вийшли депутати Геннадій Горлов та Павло Матвієнко, із групи «Центр» — Віктор Мусіяка та Володимир Сівкович, а народний депутат Василь Надрага перейшов із групи «Союз» до фракції Народної аграрної партії України. Володимир Литвин поздоровив з днем народження народних депутатів Миколу Круця та Василя Сушка.
Після цього Голова Верховної Ради виступив з парламентської трибуни, окресливши своє бачення роботи сьомої сесії ВР.
Депутати проголосували за прийняття проекту постанови про порядок денний сьомої сесії ВР четвертого скликання в цілому, зауваживши, що залишають за собою право включати чи виключати певні питання. Всього під час цієї сесії народні обранці планують розглянути 773 питання.
Далі парламентарії розглянули закон про тимчасову заборону приватизації пам’яток культурної спадщини. Як з’ясувалося, досі немає переліку пам’яток культури, які не підлягають приватизації. Тим часом, за словами Миколи Томенка («Наша Україна»), останніми роками відбулася незаконна приватизація і вивіз культурної спадщини. За твердженням Павла Мовчана з «Нашої України», потрібна негайна інвентаризація пам’яток культури, але спочатку уряд має обгрунтувати критерії, за якими буде складено реєстр. Богдан Губський (фракція «Єдина Україна») закликав не тільки заборонити приватизацію культурних пам’яток, а й повернути ті, що були приватизовані незаконно. В. о. міністра культури Юрій Богуцький зазначив, що затягування з боку Кабміну складання реєстру відбулося через вимоги затвердження списків на рівні облрад. Нині всі реєстри по областях затверджено, крім Харківської області, і до 1 березня цей список буде внесено до Верховної Ради. Щоб дійсно дбати про національну культурну спадщину, за словами в. о. міністра культури, потрібно 96 млн. грн., а бюджетом виділено 15—16 млн. Депутати вирішили не затягувати з прийняттям цього рішення, бо зволікання може призвести до того, що від спадщини взагалі нічого не залишиться. Закон прийнято в цілому із протокольними дорученнями профільному комітету.
У першому читанні народні обранці проголосували й за закон про внесення змін до Закону України «Про прожитковий мінімум» (щодо соціально-демографічної структури населення).
Після цього було розглянуто ще одне болюче питання. Як повернути заощадження, які були втрачені з розвалом СРСР, і чи взагалі повертати їх. Це питання вирішується з 1997 року. З огляду на повільні темпи повернення коштів, для того, щоб розрахуватися з громадянами, потрібно понад двісті років. За основу у першому читанні депутати прийняли відразу три законопроекти про внесення змін до Закону України «Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України». Ці документи не суперечать, а підсилюють один одного.
Крім цього, депутати у першому читанні прийняли закон про внесення змін до Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» (про відновлення пільг для медичних та фармацевтичних працівників). Перед оголошенням перерви головуючий на засіданні Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк оголосив про вихід народного депутата України Ігоря Франчука із фракції СДПУ(о) та про те, що фракція депутатів Народно-демократичної партії та «Трудової України» віднині матиме назву Народно-демократична партія та група «Республіка».