26 жовтня 2004 року за рішенням Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі було застосовано попередні антидемпінгові заходи до демпінгового імпорту в Україну ламінованих деревостружкових плит з Польщі та Словаччини. Завдяки цьому, а також тому, що умови конкуренції на ринку стали цивілізованішими, економічні показники діяльності національних виробників значно поліпшилися.

За жовтень — грудень 2004 року випуск продукції лише двома підприємствами, що ініціювали антидемпінгове розслідування, збільшився практично на 25 відсотків, обсяги продажу — на 34, залишки продукції на складах знизилися на 35, заробітні плати працівників підвищилися на 29 відсотків, спостерігаються інші позитивні тенденції в діяльності. Загалом виробництво в Україні за останні місяці 2004 року збільшилося на 20 відсотків і досягло 50 тисяч кубічних метрів плит на місяць. Буквально за кілька місяців з моменту запровадження антидемпінгових заходів повністю забезпечено потреби внутрішнього ринку в ДСП ламінованих.
А на нинішній рік одразу кількома підприємствами-виробниками ДСП ламінованих заплановано істотне розширення виробничих потужностей. За умови стабілізації наявних позитивних тенденцій на ринку шляхом застосування остаточних антидемпінгових заходів прогнозні показники випуску ДСП ламінованих у другому півріччі 2005 року становитимуть 65 тисяч куб. м на місяць за прогнозних потреб внутрішнього ринку в ламінованих плитах на рівні 50—53 тисячі куб. м на місяць (для порівняння: у червні 2004 року національні виробники виготовили близько 40 тисяч куб. м плит).
Однак, незважаючи на позитивний вплив застосування попередніх антидемпінгових заходів на роботу національних виробників плитних матеріалів, рішення про застосування остаточних антидемпінгових заходів ще підлягає розглядові на засіданні Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі. Водночас слід врахувати, що підприємства, які заробляли на демпінгу, активно намагаються запобігти застосуванню таких заходів, чим ставлять під загрозу існування цілої галузі виробництва плитних матеріалів, а разом з нею і меблевої галузі.
Між іншим, ініціаторів антидемпінгового розслідування ТОВ «Свиспан Лімітед» та ТОВ «ЛК Інтерплит Надвірна» (Урядовий кур’єр, 2004, № 1) поставлено перед фактом позапланових перевірок. Зокрема, у наказі про проведення перевірки ТОВ
«ЛК Інтерплит Надвірна» вказано про її проведення за дорученням виконуючого обов’язки голови Антимонопольного комітету С. Черненка, який, до речі, свого часу не підтримав рішення про застосування попередніх антидемпінгових заходів. Однак ми не пов’язуємо ці події між собою. Просто хочемо нагадати, що такі позапланові перевірки забирають багато часу у фахівців, які замість того, щоб сконцентруватися на господарській діяльності, змушені надавати пояснення перевіряльникам.
Крім того, за словами працівників компаній, перевіряльників чомусь мало цікавлять документи, що позитивно характеризують роботу підприємств.
Можна зрозуміти рядового імпортера, що має тимчасові прибутки від демпінгового імпорту та бажає їх зберегти. Водночас очевидно, що для держави важливішим є розвиток національного виробництва в умовах чесної конкуренції. Таке виробництво плит є основою для стабільного розвитку меблевого виробництва в Україні. Тим часом демпінг є засобом конкурентної боротьби, що має на меті цілковите знищення конкурента. Коли ж національне виробництво повністю загине, іноземний виробник почне диктувати свої умови (а це передусім уже монопольно встановлена висока ціна).
Антидемпінгове розслідування тривало майже рік. Участь у ньому брали не тільки національні виробники, що його порушили, а й консульські установи Польщі та Словаччини, одразу кілька іноземних виробників ДСП ламінованих, імпортери, що намагалися довести відсутність демпінгу з їхнього боку. Однак у процесі розслідування факт демпінгу був встановлений, так само як і факт заподіяння шкоди національному виробнику таким демпінгом. Саме тому, незважаючи на всі перешкоди і тиск, було застосоване адекватне рішення — попередні антидемпінгові заходи.
Застосування остаточних антидемпінгових заходів, поза сумнівом, матиме лише позитивні результати для національного виробництва ламінованих плит, стверджують національні виробники. Підтвердженням цього є хоча б те, що одразу після застосування антидемпінгових заходів іноземні інвестори почали розробляти численні проекти із спорудження в Україні заводів з випуску широкого асортименту плитних матеріалів.