Генеральний директор ВАТ «Київенерго» Іван Плачков повідомив, що ініціюватиме підвищення цін на тепло- та електроенергію.


Івана Плачкова зрозуміти можна. У січні зросла вартість імпортованого природного газу. За нинішніх цін на природний газ власного видобутку підприємства НАК «Нафтогаз» стрімко втрачають мотивацію продавати його за старими цінами. Вже підраховано, що торік для забезпечення соціальної сфери країна витратила 2,3 мільярда гривень — на 15 відсотків більше, ніж попереднього року. Ймовірна диференціація рентних платежів залежно від геолого-розвідувальних робіт обіцяє накрутити видатки і цього року на 9 відсотків. Розуміючи це, ВАТ «Київенерго», у вартості тепла та електроенергії якого «сидить» щонайменше 70 відсотків природного газу, вже обіцяє ініціювати зростання тарифів на тепло- та електроенергію для населення. До того ж не менш важливий спонукальний чинник — висока інфляція, яка призводить до подорожчання обладнання і матеріалів для виробництва ВАТ «Київенерго». Але стоп.
По-перше, тарифи на тепло для ВАТ «Київенерго» встановлює Київська міська держадміністрація, а на електроенергію — Національна комісія з регулювання електроенергетики. По-друге, вже заявлено, що тарифи на житлово-комунальні послуги не чіпатимуть, доки мінімальна заробітна плата не зрівняється з прожитковим мінімумом. Очевидно, що це станеться не раніше, як влада нормалізує платіжну дисципліну на енергоринку. Січень засвідчив: до цього ще неблизько. За словами заступника директора компанії «Газ України» Івана Варги, рівень платежів за природний газ проти грудня минулого року впав зі 100 до 28 відсотків (не набагато більше і у ВАТ «Київенерго»). Це спонукало постачальників газу позбавити лімітів на останню декаду місяця 130 підприємств теплокомуненергетики (попереджено і «Київенерго»). На Дніпропетровщині відключають воду через борги водопостачальних підприємств області за електроенергію. Інакше кажучи, в енергетиці нині чи не найбільше проблем. Потрібно підвищити не лише рівень, а й якість розрахунків, віддавши перевагу живим грошам. Слід вжити заходів для запобігання в подальшому форс-мажорних ситуацій в ядерній енергетиці, через які в січні зупиняли експорт електроенергії до Російської Федерації. Мінімізувати фінансово-господарську залежність підприємств енергетики від впливу перехресного субсидування. Непопулярних рішень — по самісіньку зав’язку. Найважче відповісти на всі запити  коректно, задовольнивши інтереси і підприємств галузі, і населення.
Симптоматично, що Президент України Віктор Ющенко своїм першим помічником призначив Олександра Третьякова, людину з Комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки. Недарма виконувач обов’язків Прем’єр-міністра Юлія Тимошенко почала свою роботу на цьому посту з поповнення запасів вугілля на теплових станціях.