Саме так називають колеги і друзі народного депутата України двох останніх скликань Федора Шпига. На запитання, чи є в нього план розв’язання якоїсь проблеми або втілення задуму, він відповідає: «В мене завжди є план!». Хто не вірить, запитайте президента клубу «Шкіряний м’яч» Андрія Бібу. Він теж колись не вірив.
Тож викладачі Київського інституту народного господарства можуть пишатися своїм вихованцем, який 1984 року отримав диплом спеціаліста з економіки і планування матеріально-технічного постачання. А на початку 1992 року Федір Шпиг виступив ініціатором створення акціонерного комерційного банку «Аваль», що згодом був перейменований в акціонерний поштово-пенсійний банк «Аваль». Із самого початку його роботи Федір Іванович обіймав посаду голови правління і перетворив банк на одну із найнадійніших фінансових установ держави.
Захист дисертації, написання 19 наукових публікацій, зокрема монографії «Стратегія управління діяльністю комерційного банку», — все це складові активного руху вперед. 2003 року за рішенням загальних зборів Асоціації українських банків з метою зміцнення співробітництва з НБУ та консолідації малих і середніх банків задля захисту банківської системи Федора Івановича обрано Головою Ради АУБ.
До чого тут Біба? Річ у тому, що Шпиг все життя захоплюється футболом. Раніше грав сам, а згодом змушений лише вболівати, вирішив перенести свою енергію на дитячий футбольний майданчик. За його ініціативою на посаді президента Асоціації аматорського футболу України відродилися дитячі змагання на приз клубу «Шкіряний м’яч». Андрій Біба не вірив, що це можливо. Починали зі 100 команд. Зараз участь у турнірі беруть 55 тисяч команд у трьох вікових групах.
30 січня Федір Іванович святкував свій 49-й день народження. Безумовно, у нього вже є план дій на рік, що передує ювілею. Зокрема, й у продовженні видання започаткованої ним Бібліотеки світової класики рідною мовою.