Незважаючи на близьку сівбу, міндобрив в аграріїв лише 10 відсотків від потреби

В останні дні січня старий-новий Кабмін під керівництвом в. о. Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко обговорив на засіданні види на майбутній урожай і окреслив питання, котрі вимагають оперативного розв’язання. На захід, присвячений підготовці до весняно-польових робіт, було запрошено народних депутатів, банкірів, керівників хімічних і нафтопереробних підприємств. Така рання турбота про хліб насущний, хоча на дворі сніг, а за вікном мінус, загалом і в цілому логічна: у Криму польові роботи зазвичай розпочинають у лютому.
Отже, часового резерву для розв’язання проблем урожаю лишилося не так уже й багато. Крім недостачі добрив і позахмарних цін на них Юлія Володимирівна розкритикувала і вартість дизпалива. Безперечно, зазначив в. о. віце-прем’єр-міністра із питань АПК Іван Кириленко, для селян пальне нині не по кишені. За ціни 3 тисячі гривень за тонну дизельного палива недовго і весняно-польові роботи зірвати. Та й коровай, спечений з вирощеного на дорогих ресурсах зерна нового врожаю, може вже восени неприємно здивувати середньостатистичного споживача ціною.
На засіданні називали й інші лиха, що вишикувалися на шляху польових успіхів. За словами в. о. міністра агрополітики Юрія Лузана, перетворити весняну сівбу на аврал може дефіцит в аграріїв сільгосптехніки і оборотних коштів. Він закликав не наступати на звичні під час проведення сільгосп-робіт «фінансові граблі», потурбуватися про виділення товаровиробникам з держбюджету не менш як 60 відсотків передбачених на рік коштів уже в лютому—травні: «Аграріям потрібні гроші, щоб виростити врожай, а не після того, як його вже зібрали зі значними втратами. А ще наприкінці року, АПК, як правило, недофінансовують. У 2004 році — на 315 мільйонів гривень... 13 областей не змогли одержати в казначействі гроші за кінцевим річним розподілом».
Пані Тимошенко доручила відповідним міністерствам і відомствам провести детальний аналіз собівартості добрив і пального, підготувати меморандуми про спільні дії Кабміну з виробниками «вітамінів полів», а також з нафтотрейдерами. Наказано вирішувати питання фінансування. Наступного понеділка плановано провести спеціальну урядову нараду в Нацбанку. Шукатимуть нові можливості кредитування аграрного сектору.