Надання згоди парламенту на призначення Юлії Володимирівни Тимошенко Прем’єр-міністром України — перше питання (у четвер) із 750 питань, передбачених на внесення до порядку денного сьомої сесії ВР четвертого скликання. (З проектом порядку денного сесії парламентарії визначатимуться на початку вівторкового засідання.) Керівник парламенту Володимир Литвин нагадав про узгодження графіка зустрічей парламентських фракцій і груп з Юлією Володимирівною і про підготовку програми діяльності уряду. З якою, можливо, виступатиме кандидат у прем’єри. На зауваження керівників фракцій і груп про те, що надання згоди на призначення Прем’єр-міністра і розгляд програми діяльності уряду — це різні питання, Володимир Литвин відповів, що в разі якнайшвидшого надходження програми уряду не виключено, що прем’єра затверджуватимуть «під програму».
Називаючи загальну цифру законопроектів, Голова Верховної Ради Володимир Литвин висловив занепокоєння станом готовності, чи, точніше, неготовності багатьох з них. За його словами, більш як сто схвалених у першому читанні законопроектів не підготовлені належним чином до другого. Те саме стосується, зокрема, і законів з вето тодішнього Президента України Л. Кучми: мало не половину з них, передбачених у першому розділі, запропоновано відхилити. А тому чи не краще, зауважив керівник парламенту, розібратися з ними через процедуру зняття їх з розгляду?
Півсотні питань заплановано розглянути під час пленарних засідань 1—4 та 8 лютого. Більшість із них також у першому читанні. Як правило, це законопроекти, підготовлені народними депутатами, тому що з більшістю своїх урядовці не мали можливості визначитися. Серед першочергових такі важливі для пересічного виборця проекти законів, як: про державні гарантії відновлення заощаджень громадян, про внесення змін до Закону «Основи законодавства України про охорону здоров’я» з приводу відновлення пільг для медичних та фармацевтичних працівників. Щоправда, під час погоджувальної наради представник фракції СДПУ(о) просив зняти документ свого однопартійця В. Зайця про державні гарантії відновлення заощаджень, однак постало питання, як бути з рештою документів (двома) на цю тему, які заплановано до розгляду «в пакеті». Ціла група законопроектів присвячена приватизаційним питанням. Зокрема, про тимчасову заборону приватизації пам’яток культурної спадщини, з приводу критеріїв визначення стратегічних об’єктів, а також документ про вилучення та подальшу приватизацію майна Федерації професійних спілок України з метою повернення громадянам втрачених з вини держави коштів. Чотири документи передбачають зміни до низки вже чинних законів з метою посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства.
Одразу 25 проектів постанов і законів заплановано розглянути у «гарячий четвер». Серед них ціла група має поліпшити ставлення держави до підростаючого покоління, зокрема дітей-інвалідів; про усиновлення дітей, заборону найгірших форм дитячої праці, розміри державної допомоги сім’ям з дітьми. Зрозуміло, що доля цих та інших документів залежатиме від розгляду в четвер першого питання.
Отже, виборці, як і парламентарії, в очікуванні «гарячого четверга», який багатьом з нас хотілося б бачити ще й чистим.