Учора відбулася зустріч Голови Верховної Ради України Володимира Литвина з послами країн—членів Європейського союзу і країн «великої сімки». На ній обговорено питання політичної ситуації в Україні, формування нового уряду та євроінтеграційні прагнення нашої держави.
Після зустрічі В. Литвин в інтерв’ю журналістам розповів, що в запитаннях з боку представників різних країн відчувалася зацікавленість у тому, щоб ми матеріалізували ту енергію, яка нині є в Україні, й перевели її у конструктивне будівниче річище.
Порушивши питання про стратегічний План дій «Україна—ЄС» і наміри нашої держави отримати у 2007 році статус асоційованого члена ЄС, глава українського парламенту наголосив: сьогодні у світі існує мода на Україну. І нам з цього треба отримати максимальну вигоду. Потрібно менше говорити про європейський вибір і наше європейське обличчя, а внести конкретні прагматичні уточнення і доповнення до Плану «Україна—ЄС».
На погляд В. Литвина, для початку налагодження конструктивної співпраці України з ЄС з боку Європейського співтовариства має бути вироблено такі позиції: визнання України як держави зі статусом ринкової економіки; зобов’язувальна підтримка з боку ЄС щодо вступу України до СОТ; сприяння утворенню зони вільної торгівлі України з ЄС; зняття перепон для просування українських товарів на європейський ринок, насамперед металопродукції. І головне, вважає В. Литвин, — вироблення особливих умов візового режиму стосовно України.
«Це має бути не нав’язування України європейському товариству, а синхронний процес, — сказав В. Литвин. — На моє переконання, 95 відсотків роботи слід провести у себе вдома, а п’ять кроків назустріч нам має зробити Європейський союз».
Журналісти поцікавилися у глави парламенту, як відбуватиметься розподіл керівних посад у ВР, коли деякі народні депутати підуть працювати в уряд та інші органи виконавчої влади. В. Литвин наголосив, що цю проблему треба розв’язати комплексно і «прийняти зважене рішення пакетом, щоб не збуджувати протистояння у ВР». Утім, В. Литвин не виключив, що може виникнути ще одна проблема — зі складанням депутатських мандатів тими, хто піде працювати в уряд.