Переглядаючи в Інтернеті стрічки бізнес-новин, серед іншого помічаєш, що десь із середини минулого року досить часто з’являлася інформація про активну діяльність Черкаської податкової адміністрації. Мова йшла передусім про постійне збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів. Начебто звичайна, як для фіскальних органів, інформація, адже кожен регіон намагається позиціонувати себе і свою службу перед громадськістю, платниками податків і, звісно, перед вищим начальством. Якщо відвертіше, то на тлі тодішньої передвиборної кампанії повідомлення на кшталт «наздоженемо і випередимо», «повернемо та зарахуємо», «створимо й розбудуємо» дратували.
Але статистичні дані про роботу ДПА в Черкаській області таки вгамували емоції. Якщо у 2000 році податкові надходження до бюджетів дорівнювали 710—870 тис. грн., то у 2003-му вже 762 200 тис. грн. У 2004-му вперше за роки незалежності України надходження до бюджетів усіх рівнів у Черкаській області перевищили мільярдний рубіж! Тож і виходить, що аграрно-промислова Черкащина за надходженнями зрівнялася з такими індустріальними гігантами, як Дніпропетровська, Харківська, деякі інші області, злетівши з 21-го місця у 2002-му до п’ятого рейтингового в 2004-му! Отже, цей регіон з дотаційного перетворився на донорський, бюджетоутворюючий... З одного боку, диво та й годі, з другого — феноменально. Виходить, що Черкаською податковою керує людина передусім енергійна, котра знає, що і як робити. Це кризовий менеджер нової формації у найширшому розумінні цього слова.
Олексій ЛюбЧенко — людина, яка зробила себе сама. Вік — 33 роки. Майже два з них він обіймає посаду голови ДПА в Черкаській області. 2002 року черкаський митар увійшов до рейтингу (за версією журналу «Кореспондент») 35 перспективних українців віком до 35 років серед людей, які зробили кар’єру у сферах, де традиційно домінувало старше покоління. (До «молодіжного» рейтингу ввійшли також генеральний директор телеканалу ІCTV Олександр Богуцький, колишній міністр економіки та з питань європейської інтеграції України Валерій Хорошковський, голова правління телеканалу «Інтер» Влад Ряшин, чемпіон світу з шахів Руслан Пономарьов.) Нагороджений нагрудним знаком «Почесна відзнака ДПА України» та орденом «За заслуги» ІІІ ступеня.
— Олексію Миколайовичу, як це вам вдалося?
— Розумієте, податківець — незвичайна людина. Він має жити і чинити за Кодексом честі податківця і власним кодексом честі. Особливість нашої адміністрації та її відмінність від інших пояснюються особливими стосунками між податківцями і платниками податків, громадськістю регіону. Шарль Монтеск’є колись казав, що у справі податків слід брати до уваги не те, що люди можуть дати, а те, що вони можуть давати завжди. Тому серед найважливіших завдань, які ми вирішуємо, поряд із забезпеченням надходження коштів до бюджетів —  стимулювання розвитку виробництва, сприяння нарощенню економічного потенціалу, поліпшення фінансового становища підприємств. Адже щороку в області стрімко зростає кількість підприємств малого та середнього бізнесу, що дає змогу не тільки збирати більше коштів до бюджету, а й зняти соціальне напруження в регіоні. Тому важливо створити комфортні умови для кожного платника, зробити сплату податків зручною та зрозумілою. Серед інших складових виконання поставлених завдань — низка податкових заходів, спрямованих на залучення платників податків до добровільної сплати, посилення віри громадськості у професійність і відкритість податкової служби Черкащини, попередження порушень чинного законодавства, навчання платників.
— Тут, якщо можна, детальніше. Що ж такого цікавого і кардинально нового ви запропонували черкаським підприємствам і підприємцям, від чого вони ледь не стрімголов почали сплачувати податки, що зрештою отримало назву «черкаський феномен»?
— Нічого незвичайного і надзвичайного немає. Є щоденна робота, формула якої доволі проста: наша дія, помножена на взаємодію та взаєморозуміння платників податків, і є основою, як ви кажете, «черкаського феномена». Якщо ж про конкретні програми, то їх кілька. Наприклад, впроваджена у квітні минулого року — «Беззбиткове півріччя» — передбачала зростання надходжень з податку на прибуток, щоб запобігти штучній збитковості суб’єктів господарювання. Її мета — довести, що Черкащина може стати бюджетним донором та прибутковим регіоном (саме цього року так і сталося. — Авт.). Наслідком стало зменшення кількості збиткових підприємств з 659 у 2003 році до 57 — торік (майже в 12 разів), а надходження податку на прибуток до держбюджету зросли в 1,4 разу. Програма «Відновлений ПДВ», яка стартувала в червні 2004 року, спрямована на покращення рівня адміністрування податку та обслуговування платників за рахунок забезпечення його прозорості, виявлення і руйнування схем ухилення від оподаткування та декриміналізації податку, попередження віртуального податку. Результатом дії програми стало збільшення збору на 50676,3 тис. грн. проти відповідного періоду 2003 року, а також попереджено незаконне відшкодування ПДВ з бюджету держави в сумі 77427 тис. грн. Тоді ж таки, торік, податкова адміністрація Черкащини запровадила програму «Зелений коридор» з метою залучення якомога більшого кола платників до добровільної сплати податків. Платники у переважній більшості змінили своє ставлення до формування показників податкової звітності, а рівень добровільної сплати досяг 86 відсотків.
— Ви кажете про добровільність. Мабуть, серед отих 14 відсотків є й такі, кого доводиться хапати за руку: відстежувати, проводити якісь оперативно-пошукові заходи, влаштовувати засідки?..
— Звісно, не всі такі. Переважна більшість суб’єктів господарювання — акуратні платники податків. Але щодо махінаторів доводиться діяти жорстко. Багато їх виявляємо на ринку алкоголю та тютюну. Наприклад, в рамках операції «Акцизна марка», мета якої полягала в забезпеченні контролю за додержанням вимог чинного законодавства у сфері виробництва та обігу спирту і алкогольних напоїв, використання марок акцизного збору нового зразка та вилучення з незаконного обігу фальсифікованих алкогольних напоїв і тютюнових виробів, виявлено більше тисячі правопорушень, а з незаконного обігу вилучено товарів підакцизної групи на суму 1,6 млн. грн. Порушено 161 кримінальну справу...
— Здається, так працюють якщо не всі, то переважна більшість податкових адміністрацій. В чому цікавинка саме вашого відомства?
—  У тому, що ми команда однодумців. У нас запроваджена модель управління, основними постулатами якої є обов’язковість, рівність, стабільність. У взаєминах з платниками податків — цілковита відмова від конфронтації, відкритість, коректність, постійний діалог. Сьогодні в структурі ДПА Черкащини функціонує 9 державних податкових інспекцій та 12 їх відділень. 2004 року показник плинності кадрів становив 7 відсотків проти 16 позаторік. Кожен третій фахівець працює у системі понад 10 років. Водночас кожен третій —  віком до 30 років. Молодече завзяття і мудра поміркованість — це, на мою думку, і є та цікавинка, яка відрізняє нас від інших аналогічних відомств. На сьогодні колектив ДПА в Черкаській області — стабільна, працьовита, добросовісна команда однодумців, готових і, головне, здатних працювати чітко, організовано, злагоджено і приймати в разі необхідності новаторські рішення. Основні норми нашої роботи базуються на повазі й довірі до платника податків. Усі проблемні питання з податкового законодавства та діяльності податкової служби обговорюються у відкритому режимі з залученням широкого кола представників громадських організацій, провідних фахівців органів влади, науковців, народних депутатів.
P. S. Громадська діяльність головного податківця Черкащини не менш насичена. Заслуговують на увагу його доброчинні діяння. Олексій Любченко опікується, зокрема, Свято-Миколаївською церквою, що в селі Орловець Городищенського району. Про причину його зацікавленості церковними справами розповів настоятель церкви отець Олександр. З’ясувалося, у 1888 році, коли споруджувався цей храм, серед будівельників не знайшлося сміливців, щоб вилізти на маківку і встановити хреста. Тоді визвався Яків Любченко (прапрадід Олексія), прив’язав до себе хреста і на своїх плечах виніс нагору. Тож і не дивно, що сьогодні найбільше сприяння у справі відновлення орловецької святині виявив праправнук Якова, якого за добродійність нагороджено орденом Преподобного Нестора Літописця.
Ось такий хрест у Олексія Любченка — йти нагору до більших висот...
Юрій Михайлович, Олександр Муленко.
Інформаційно-аналітичний центр «Свобода слова».