Учора відбулося останнє заняття першої сесії курсу «Європейське право і законотворчість в Україні» в Українській школі законотворчості Інституту законодавства Верховної Ради України.
Після його закінчення 65 представників секретаріатів комітетів і депутатських фракцій, помічників депутатів України отримали відповідні сертифікати.
Як розповів «Голосу України» директор Інституту законодавства ВР Олександр Копиленко, протягом трьох місяців провідні українські фахівці з міжнародного права, експерти Україно-європейського консультативного центру з питань законодавства (UEPLAC) знайомили слухачів з питаннями законотворчої діяльності в Європейському союзі. Тлумачили, як має відбуватися впроваждення європейських стандартів та імплементація норм міжнародного права в українське законодавство. Це був діалог, під час якого з’ясовували дуже конкретні моменти. Наприклад, обговорювалося, які є помилки у нас, з огляду на рішення Європейського суду з прав людини, і як їх законодавчо виправити.
Така можливість держслужбовцям підвищити свою кваліфікацію вперше з’явилася на теренах СНД. У Європі є лише три подібні школи. Найстаріша — у Великій Британії. Її започаткували 1901 року. Більш молоді — в Італії та Польщі. Але там вони існують не при парламентах країн, а при університетах. Тож можна сказати, що український досвід унікальний. І на нього вже поглядають сусіди.
Керівництво закладу горде, що зуміло передбачити, що курс європейського права буде на вістрі актуальності. Адже перші заняття слухачів припали на жовтень минулого року, коли декому здавалося, що час ретельно вивчати не європейське, а російське законодавство. Директор школи Олена Богачова поділилася з нашими читачами планами школи і продемонструвала підготовлене інститутом науково-практичне видання «Законотворча діяльність. Словник термінів і понять» за редакцією академіка НАН України Володимира Литвина та «Словник термінів і понять з міжнародного та європейського права» (300 дефініцій, джерела, доктрини, ієрархія правових актів). А також посібник із законотворчих процесів, пов’язаних із правами людини, і з питань законодавчої техніки обсягом 200 аркушів. Такий собі опорний конспект, за допомогою якого швидко і зручно можна ознайомитися з вимогами до законотворчості у міжнародних документах, основними засадами законотворчого процесу в європейському співтоваристві тощо. Усі ці словники й посібники найближчим часом отримає кожний народний депутат України. Як і дводенні семінари у своїх комітетах з кожної окремої галузі.
Тож учорашня подія — перший крок, що має допомогти нашим законодавцям подолати шлях до ЄС. Цей процес повинен торкнутися не лише тих, хто розробляє закони, а й громадськість, щоб люди зрозуміли прозорість законотворчості. «Народ через своїх обранців має впливати на процес створення і прийняття законів, — впевнена Олена Богачова. — Нам потрібна правова культура законодавця, але не менш важливою є й правова культура суспільства».