Справжня урядово-парламентська коаліція та опозиція в парламенті можуть утворитися лише після парламентських виборів та вступу в дію змін до Конституції. А зараз у ВР може виникнути лише досить умовна, ситуативна парламентська більшість. На цій думці зійшлися майже всі учасники круглого столу «Формування урядово-парламентської коаліції», який провів у Верховній Раді Центр досліджень політичних цінностей, — народні депутати з різних фракцій та політологи.
Народний депутат Анатолій Матвієнко (БЮТ) висловився проти прийняття закону про парламентську більшість і меншість, бо такого зазвичай немає у світовій практиці. На його думку, законодавчий орган має бути інститутом противаг, а не «хлопчиком на побігеньках», який обслуговує уряд. Депутат застеріг від повторення помилок попередньої парламентсько-урядової коаліції і висловив стурбованість тим, що вже нині багато депутатів діють за принципом: дадуть портфель — увійдемо в якусь коаліцію, не дадуть — не ввійдемо.
Представник фракції соціалістів Микола Рудьковський заявив, що СПУ не прагне будь-що ввійти до нового уряду. Але якщо соціалістам запропонують взяти участь у цьому процесі, то вони хочуть впливати на фінанси, ПЕК і Міністерство внутрішніх справ. СПУ також вважає, що в уряді народної довіри не повинно бути тих, хто працював на посадах у попередньому Кабміні.
У свою чергу, лідер фракції СДПУ(о) Леонід Кравчук заявив, що соціал-демократи переходять у «класичну опозицію» і жодної участі у формуванні уряду та влади на всіх рівнях не братимуть. «Але наша опозиційність не ворожа до Президента й уряду, — сказав Л. Кравчук. — Наш принцип — не заважати уряду і Президенту, якщо вони виконуватимуть зобов’язання перед народом, ми їх не критикуємо, не виконуватимуть — критикуємо».
Представник фракції «Регіони України» Володимир Зубанов повідомив, що питання про те, як працювати з новою владою, ще не обговорювалося у фракції. Так само ще рано, на його думку, заявляти про опозиційність іншим політичним силам до представлення програми дій Президента та уряду.