Відразу після відкриття сьомої сесії парламентарії планують розглянути у другому читанні законопроект, прийнятий за основу під завісу шостої сесії, — про внесення змін до держбюджету-2005. Цей документ передбачає вилучити із закону про державний кошторис статтю 39, що обмежує перерахунок раніше призначених пенсій військовослужбовцям та працівникам органів внутрішніх справ. Однак поки що колишні військові живуть лише надією.
Український парламент ще торік ухвалив низку законів, які набули чинності і передбачають до кінця нинішнього року усунути диспропорцію у пенсійному забезпеченні колишніх захисників Вітчизни залежно від часу звільнення їх зі служби. Адже сьогодні у військовому середовищі — велика несправедливість: ті, хто пішов на пенсію до здобуття і в перші роки незалежності України, отримують мізерну пенсію. Скажімо, полковник запасу має значно меншу пенсію, ніж прапорщик, який щойно звільняється зі служби.
Голова Комітету ВР з питань національної безпеки та оборони Георгій Крючков розповів, що попервах у проекті держбюджету-2005, поданому урядом до парламенту, витрати на ці цілі передбачались. Однак згодом, у процесі підготовки головного фінансового документа держави, коли його було внесено у грудні на повторне перше читання, дефіцит бюджету сягав уже майже вісім мільярдів гривень. Авторам державного кошторису — уряду та бюджетному комітету ВР — довелося вишукувати кошти на покриття дефіциту. Тоді й було вирішено обмежити виплати, передбачені для військових пенсіонерів іншим законом, а в законі про держбюджет-2005 з’явилася відповідна стаття. За даними бюджетного комітету ВР, на військових пенсіонерах зекономили близько 600 млн. грн. Це дуже збурило ветеранську громадськість, і по Україні прокотилася хвиля мітингів протесту. Все це відбувалося на тлі подій у Росії, де також тисячі пенсіонерів стали на захист своїх конституційних прав.
Питання про вилучення з держбюджету-2005 горезвісної статті 39 двічі розглядали на засіданні Комітету ВР з питань нацбезпеки та оборони, і зрештою після гострої дискусії 21 січня сесійна зала ухвалила цей законопроект у першому читанні. Втім, автори законопроекту не вказують, де саме можна віднайти кошти для виплати підвищених пенсій колишнім військовим. «Реалізація цього законопроекту передбачається у межах коштів, які необхідні для фінансування статті 43 Закону України «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та інших осіб, починаючи з 1 січня 2005 року», — йдеться у пояснювальній записці до законопроекту про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2005 рік» у авторстві народних депутатів із різних фракцій — Леоніда Каденюка («Трудова Україна» та НДП), Степана Бульби (СПУ), Петра Цибенка (КПУ) та Дмитра Рудковського («Воля народу»). Депутати вважають, що шукати гроші — то і є турбота уряду. «Гроші було закладено до бюджету, але потім їх перекинули на інші цілі, — каже Георгій Крючков. — Якщо зміни до бюджету про перерахунок пенсій військовим пенсіонерам не буде прийнято, це так збурить ситуацію в Україні, що стане першим ударом по новому уряду і новій владі».
Уже 2 лютого парламент планує розглядати у другому читанні вищезгадані зміни до держбюджету-2005. Однак чи буде їх прийнято, поки що не наважується прогнозувати ніхто. Адже все залежатиме від найголовнішого, але найзаполітизованішого питання на порядку денному нової, сьомої, парламентської сесії — призначення нового прем’єра.