Меморіальну дошку академіку, вченому-гігієністу Євгену Гончаруку встановлено на стіні корпусу санітарно-гігієнічного факультету Національного медичного університету ім. О. Богомольця. А в його кабінеті відкрито музей.
Євгена Гончарука, як кожного вченого такого масштабу, любили й не любили. Одні називали його талановитим вченим і педагогом. Інші — дорікали, що з усього університету свій санітарно-гігієнічний (факультет, де вчився, а потім працював) він любив більше, ніж інші. Та попри це всі визнають: Євген Гончарук — ім’я у вітчизняній науці. Київському медичному інституту (тепер Національний медичний університет) віддав 50 років. Майже 20 був його ректором. Гончарук обраний членом дев’яти державних і визнаний багатьма академіями світу. Зокрема, вчений досліджував вплив шкідливих чинників навколишнього середовища та наслідки Чорнобильської аварії для людського організму. Євген Гнатович написав майже 600 наукових праць, 50 підручників, підготував 32 докторів наук і 37 кандидатів.
...У його кабінеті-музеї, відкритому на прохання дружини й колеги Галини Олександрівни, спокійно й затишно. Ті, хто знав Гончарука і часто бував у цій кімнаті, сказали: «Усе так, як було тоді». Згодом пам’ятну дошку встановлять і на будинку, де жив учений.
У квітні минулого року почесний ректор НМУ Євген Гончарук помер на 75-му році життя.