В Озерянах у новозбудованій загальноосвітній середній школі 1—3 ступенів сіли за парти 170 учнів (розраховано заклад на 198). До сучасної будівлі проведено газ, воду. Діють 13 класів, майстерня, актовий і спортивний зали.
На це новосілля чекали з 1991 року. Тоді саме заклали фундамент десятирічки. А дітлахи гризли граніт науки у побудованій ще в 30-ті роки минулого століття.
Лише влітку 2002-го, коли підпірки вже не рятували стіни і старе приміщення було визнано аварійним і небезпечним, на добудову школи Кабмін виділив один мільйон гривень замість потрібних трьох мільйонів. Певну суму дала райрада. Високу свідомість продемонстрували і місцеві господарства, зокрема, «Земля і воля». Допомагали хто чим міг: транспортом, технікою, будматеріалами, робочою силою.
Торік грошей в держбюджеті на озерянський довгобуд не знайшлося. І тільки в грудні 2004-го необхідна сума надійшла на рахунок. А тим часом 2,5 року вчителі, технічні співробітники та півтори сотні учнів щодня їздили за сім кілометрів до школи в Бобровицю, де навчалися в другу зміну...
Ще один довгобуд (80 відсотків готовності) чекає в Новій Басані. Та й у селі Рудьківка школа в аварійному стані. Тож є де докласти руки, вважає заступник голови Бобровицької райради Станіслав Соболь.
Бобровицький район Чернігівської області.