Нині, кажуть, студенти, що навчаються на платній основі, можуть розраховувати на часткову компенсацію своїх витрат. Розкажіть про це докладніше.
Ольга І., студентка.
Миколаїв.
Справді, з цього року діють зміни до Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб». Одна з його статей передбачає можливість одержання податкового кредиту від суми, сплаченої за навчання.
По докладніші роз’яснення звертаюся до начальника управління оподатковування фізичних осіб обласної ДПА Юрія Степанця.
— Саме поняття податковий кредит означає можливість зменшення суми оподатковування доходу через відшкодування її частини. Іншими словами, фізичній особі компенсуватимуть витрати, зокрема, на навчання, шляхом повернення визначеної суми, що він сплатив як податок із заробітної плати.
Механізм повернення такий. До 1 квітня в податкову інспекцію за місцем проживання слід подати декларацію про доходи за 2004 рік, в яку вносяться і витрати на навчання. До неї додаєте докази оплати: чеки, накладні, прибуткові ордери тощо. Податковий інспектор розгляне документи і протягом 60 днів на ваш розрахунковий рахунок або поштою надійде той самий податковий кредит.
Якщо в нинішньому році ви не скористаєтеся цією можливістю, то в наступному таке право втратите. До слова, сума оплати за навчання не має перевищувати 510 гривень на місяць.
У Миколаївській області 45 тисяч студентів навчаються на платній основі.
Наша читачка Ольга — одна з них. Зарплата в неї 4200 гривень на рік. За навчання платить у середньому по 117 гривень на місяць. Тепер від 1400 гривень визначаємо 13 відсотків (від ставки оподатковування для громадян). Виходить 182 гривні. Цю суму вона зможе одержати, якщо правильно і вчасно оформить документи.
Миколаїв.