Мабуть, президент Росії не пробачив своєму українському колезі зухвалої самостійності. У білякремлівських колах після першого візиту Віктора Ющенка довго пересуджували, «як він насмілився запропонувати «газову принцесу» на посаду Прем’єр-міністра України?». «Це дзвінкий ляпас Росії», — заявив «Голосу України» високий російський посадовець з адміністрації президента.
Оточення Путіна з півслова розуміє свого шефа. Учора прокурор Росії Володимир Устинов заявив у Раді Федерацій, що «з виконуючої обов’язки Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко обвинувачення російським правосуддям не зняті». Іншими словами, в. о. глави Кабінету Міністрів України одержала статус персони нон грата, і гіпотетично цілком реальна ситуація, що тільки-но новий Прем’єр-міністр України ступить на московську землю, незалежно від того, із приватним чи офіційним візитом, її, як любить казати Володимир Путін, можуть повести до цугундера (у в’язницю. — В. Т.).
Однак так думають не всі. Відомий телекілер Сергій Доренко в інтерв’ю «Голосу України» заявив, що російській прокуратурі «ордер треба поміняти на орден Дружби народів, а українській — оголосити в розшук прем’єр-міністра Росії Михайла Фрадкова. Тоді все вирішиться само собою». Українофіл адмірал Едуард Балтін, який був командувачем російського Чорноморського флоту, вважає: «Україну потрібно попередити, що візити Тимошенко до Росії виключені», а екс-міністр закордонних справ Андрій Козирев радить своїй прокуратурі «провести додаткове розслідування й усе пустити на самоплив».
Не в захваті від Тимошенко-прем’єра і російське бізнес-співтовариство. Водночас критики Тимошенко використовують не економічні аргументи, а кажуть лише про непередбачуваність майбутнього Прем’єр-міністра, про неможливість з нею домовитися. Російська еліта, вірна своїм імперським амбіціям, бажає компромісного, неепатажного прем’єра України. Наприклад, президент РСПП Аркадій Вольський воліє бачити в кріслі прем’єра Анатолія Кінаха.
Російські ЗМІ ніби порухом чарівної палички друкують десятки статей, в яких Юлія Тимошенко з’являється перед читачами гоголівською панночкою, кровожерливим монстром, візантійським царедворцем. Кореспонденту «Голосу України» журналіст із респектабельної московської газети розповів, що одержав велике замовлення на «непривабливий політичний портрет» і попросив розповісти про «смажене» в біографії Юлії Володимирівни.
«Чорний піар» у Москві одержав чималу порцію валюти. Ім’я інвестора, як і походження грошей, тримають у суворій таємниці.
Москва.