У неділю, 23 січня, після інавгурації нового Президента, глава парламенту Володимир Литвин закрив шосту сесію Верховної Ради України. Перші підсумки вказують на те, що вона була не тільки надзвичайно напруженою, а й дуже результативною: парламент ухвалив зміни до Конституції України, прийняв рішення стосовно 625 законопроектів, 137 з них ухвалено як закони та ще 115 законопроектів підтримано в першому і другому читаннях, розглянуто й ухвалено 260 постанов Верховної Ради. Оцінити роботу парламенту під час шостої сесії ми попросили представників різних парламентських фракцій та груп.
Вадим ГУРОВ, фракція «Єдина Україна»:
— За кількістю ухвалених законів шоста сесія перевершила попередні, хоча кількість не завжди говорить про якість. Зокрема, Верховній Раді не вдалося ухвалити податкові закони, які є питанням номер один, і новому Президенту та прем’єру доведеться саме з цього розпочинати роботу. Окрім того, я дуже незадоволений, що парламент не ухвалив рішення про заборону приватизації «Криворіжсталі» та «Укррудпрому». Часто кажуть, що Леонід Кучма наклав на ці рішення вето, але ж парламент, набравши не 288, а 300 голосів, міг подолати вето по «Криворіжсталі». На жаль, ми на це не спромоглися. Але головну роль парламент відіграв під час президентських виборів і подій, пов’язаних з ними. Верховна Рада виявилася єдиною гілкою влади, яка в ці дні мала чітку позицію. Парламент не знітився і зумів знайти оптимальне рішення у найскладніший період нашої історії.
Катерина ВАЩУК, фракція НАПУ:
— Верховна Рада найвищої оцінки заслуговує за позицію під час загострення політичної ситуації — її послідовні та виважені рішення відвернули системну кризу в державі. Дуже велику роль у цьому процесі відіграв Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Україна вкотре відкрила для себе таку серйозну політичну постать та державного діяча, який думає про людину і народ. Стосовно законодавчої роботи, то наша фракція на 90 відсотків виконала заплановане.
Юрій ЛУЦЕНКО, фракція СПУ:
— Під час революційних подій Верховна Рада не тільки залишалася єдиним стабільним органом державної влади, а й зберегла статус арбітра та забезпечила мирність і законність перетворень в Україні. У зв’язку з цим я не можу не сказати доброго слова про Голову Верховної Ради Володимира Литвина. На добре слово заслуговує й опозиція, котра зуміла стримати радикальні настрої людей і забезпечила повагу мітингуючих до парламенту в цілому. Скажу гарні слова і про парламентських прихильників влади, що відходить, бо й вони, працюючи у парламенті, не дали Януковичу та Кучмі паралізувати його роботу, тож депутати змогли забезпечити законність виборів. Парламенту вдалося залишитися парламентом, і це, на мою думку, є найголовнішим досягненням. Проте справді революційними ці події можна назвати лише тому, що Верховна Рада схвалила політичну реформу, яка змінює систему влади. В іншому випадку ми мали б зміну однієї людини на іншу.
Записав Сергій ЛАВРЕНЮК.
Центральна виборча комісія Постанова № 24 від 26 січня 2005 року
Про визнання Бондаренко О. Ф. обраною народним депутатом України в багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі
Верховна Рада України постановою від 20 січня 2005 року № 2364-ІV достроково припинила повноваження народного депутата України Ющенка Віктора Андрійовича, обраного 31 березня 2002 року в багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі від виборчого блоку політичних партій «Блок Віктора Ющенка «Наша Україна», у зв’язку з його особистою заявою про складення ним депутатських повноважень.
Враховуючи зазначене та результати виборів народних депутатів України, внесені до протоколу Центральної виборчої комісії від 15 квітня 2002 року «Про результати виборів народних депутатів України в багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі 31 березня 2002 року», відповідно до частин восьмої, дев’ятої статті 76, частини першої статті 81 Закону України «Про вибори народних депутатів України», керуючись статтями 12, 13, пунктом 13 статті 19 Закону України «Про Центральну виборчу комісію», Центральна виборча комісія постановляє:
1. Визнати обраною народним депутатом України в багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі Бондаренко Олену Федорівну, 1955 року народження, яка проживає в м. Києві, тимчасово не працює, члена партії «Наша Україна», включену до виборчого списку кандидатів у народні депутати України від виборчого блоку політичних партій «Блок Віктора Ющенка «Наша Україна» під № 74.
2. Цю постанову опублікувати в газетах «Голос України» та «Урядовий кур’єр».
Голова Центральної виборчої комісії Я. ДАВИДОВИЧ