Кажуть, в одному з відомих столичних супермаркетів протягом післяінавгураційної ночі — з неділі на понеділок — переписали в бік зменшення всі цінники. Начебто під час виборчого супермарафону — користуючись тим, що нова влада ще не перебрала на себе важелі впливу, а стара вже мала актуальніші для себе проблеми, ніж контроль за цінами — дерли з нас, споживачів, скільки хотіли.
Товарознавець найближчого до редакції супермаркета — ЗАТ «Центральний» — Віктор Коваленко розповів, що в них діє стандартна націнка на основні групи товарів. Тому будь-які цінові коливання залежать виключно від постачальників. Хоча по-людськи пан Віктор щиро дивується цінам на яйця, що стрибонули були до астрономічних висот, або чому, гостюючи в бабусиному селі, він купує трилітровий слоїк домашнього молока за три гривні, а переробники пропонують свій продукт вже за зовсім іншими цінами. Нині, за словами товарознавця, тенденцій до зниження цін у ЗАТ «Центральний» не передбачається — тільки з волі постачальників.
Щоб з’ясувати ситуацію з «базарними» цінами, автор цих рядків завітав на Дарницький ринок. Найбільше привертає увагу динаміка цін на яйця. Місяць тому десяток з птахофабрики коштував 4,8—5,5 грн. — а зараз — 3,3—4 грн. До речі, є ще й ексклюзив по чотири двадцять — «яйце молодильне». У дужках пояснення — курей годують кукурудзою, завдяки чому вони несуть яйця з оранжевими (так і написано) жовтками, що мають молодильний ефект.
Жінка, яка продавала розливну олію по 5,2 грн. за літр, розповіла, що місяць тому ціна була на 30 копійок вище. На запитання, з чим це пов’язано, відповіла, що з виборами, розсміялася і порадила з’ясовувати подробиці в «начальника».
Микола Михайлович і Марія Іванівна Падуни з Драбівського району Черкащини молочну продукцію від своїх двох корівок везуть до столиці щотижня. Просять дві гривні за літр молока, дев’ять — за кілограм сиру, вісім — за літр сметани. Кажуть, що так їм дещо вигідніше, ніж здавати молоко по гривні (гривню тридцять дають тільки за підвищену жирність) переробникам. Обіцяють зниження ціни з квітня. Передбачають, що й заготівельники тоді купуватимуть молоко копійок по шістдесят.
Щодо м’ясної продукціі, то за кілограм сала на Дарницькому ринку нині просять 20 грн., м’яса — 23—26 грн. До речі, подружжя Падунів розповіло, що в їхньому селі приїжджі купці тепер дають за кілограм свинини в живій вазі 8,5—9 грн., хоча ще кілька тижнів тому пропонували 11—12 грн. Вгодованих телят беруть максимум по 5,2 грн. за кіло живої ваги.
— Гендлярі добре на цьому мають, — підсумовує м’ясну тему Микола Михайлович.