Фігурне катання. В Турині (Італія) триває чемпіонат Європи. Серед його учасників — провідний український танцювальний дует, бронзові призери попередньої європейської першості — Олена Грушина та Руслан Гончаров. Напередодні відльоту до Італії наш кореспондент розмовляв із подружньою парою.
— З якими програмами виступаєте цього сезону?
Олена. — Оригінальний танець — чарльстон-фокстрот під супровід мюзиклу «Кабаре», а довільний танець — на музику «Пори року» А. Вівальді.
— Де тренуєтеся і в кого?
Руслан. — У США, в Миколи Морозова. А живемо в місті Ньювентон, неподалік Нью-Йорка.
— Чому провідний український танцювальний дует, екс-одесити нині живуть і тренуються не в Україні, а у США?
Руслан. — Бо всі провідні тренери тепер там. Це не зміна країни, а зміна тренера.
— Як створюється програма?
Олена. — Всю постановку програм нам здійснює пан Морозов. Влітку беремо уроки бальних танців та модерну — не обов’язково в іменитих, а й молодих цікавих балетмейстерів, у яких запозичуємо багато нового.
— Для вас фігурне катання — більше спорт чи мистецтво?
Олена. — Сьогодні у фігурному катанні значно змінилися правила, у танцях на льоду також. Навіть танцювальні пари почали виконувати дуже складні технічні елементи — підтримки, обертання, не кажучи вже про парників і одинаків. Однак танці на льоду — то справді мистецтво.
— Скільки тривають тренування?
Олена. — Тренуємося щодня, вихідні — субота та неділя. Багато працюємо і влітку, в міжсезоння. Коли триває постановка програм, можемо перебувати на льоду по вісім—дев’ять годин.
— Як ви оцінюєте лід на ковзанці «Крижинка» в Києві, де тренується наша збірна?
Руслан. — Заливають лід непогано, але по краях утворюється багато нерівностей і скіс. Треба неодмінно полагодити заливальну машину на ковзанці, адже на цьому льоду тренується збірна, вчаться стрибати діти. А от атмосфера на ковзанці надзвичайно прекрасна.
— Хто вам оплачує участь у змаганнях, ковзани, костюми?
Олена. — Змагання завжди оплачували Держкомспорт чи Федерація з фігурного катання. Кошти на костюми, ковзани раніше не надавали, але нині заплатити за костюми обіцяє федерація. Допомагають і в Одеській школі, за яку виступаємо.
— А скільки коштують ковзани для фігуристів-професіоналів?
Руслан. — Середня ціна ковзанів — чотириста доларів черевики і приблизно стільки ж леза. Деяким фігуристам ковзани обходяться у тисячу доларів. Костюми шиємо у російської кравчині.
— Бути партнерами на льоду і сімейною парою у житті не вельми складно?
Олена. — Нам це, навпаки, допомагає. Бо нас об’єднує спільна справа, інтереси. Але для деяких пар то справді проблема — завжди бути разом.
— Ще довго хочете виступати у великому спорті? Які плани на майбутнє? Не хочете повернутися в Україну?
Руслан. — Наша головна мета, звісно, — виграти Олімпійські ігри. Плануємо виступати у великому спорті до наступної Олімпіади.
Олена. — Затим хотілося б повернутися в Україну, тренувати. Можливо, навіть відкрити власну школу в Одесі.
Розмовляла Юліана ШЕВЧУК.