Генеральною стратегією зовнішньої політики нашої держави є інтеграція до Євросоюзу. Про це заявив Президент України Віктор Ющенко, виступаючи перед Парламентською асамблеєю Ради Європи (ПАРЄ). Він пообіцяв, що до кінця 2005 року Україна стане членом СОТ і отримає статус країни з ринковою економікою. У своїй промові Віктор Ющенко також відзначив, що стратегічним завданням для нього є спрощення візового режиму між Україною та країнами ЄС.
Він заявив, що питання про те, коли Україна вступить до Євросоюзу, вирішуватиметься не у Брюсселі, а в Києві: «Брюссель не хоче нас бачити з двома валізами україно-російських проблем». Тому відносини з Росією, на його думку, слід формалізувати. Необхідні домовленості для створення умов для вільного руху капіталів, людей та послуг. Відповідаючи на запитання заступника Президента ПАРЄ Михайла Маргелова про політику України стосовно сусідів, які не є членами Євросоюзу, пан Ющенко відповів, що «Росія — наш вічний і стратегічний партнер, і значна частина українських національних інтересів формується там». 
Однак український Президент відзначив, що принципи ЄЕП мають відповідати національним інтересам України. «Особливо необхідно звернути увагу на наддержавні органи, створення яких передбачено під час формування цієї організації», — відзначив він. Пан Ющенко також торкнувся проблеми газотранспортного консорціуму. Він підкреслив, що його створення неможливе без участі країни—добувача газу, країни-експортера та країни-споживача, тобто Росії, України та Німеччини відповідно. «Створювати такий консорціум на двосторонній основі немає сенсу», — заявив Віктор Ющенко.
Звичайно, особливу увагу він приділив відносинам між Україною та Радою Європи. «Десять років тому прагнення українців бути в європейському просторі привело нашу країну до вступу в Раду Європи. Тоді Україна задекларувала намір бачити себе серед народів, яких об’єднує спільна демократична спадщина і спільна відданість свободі у всіх її вимірах», — заявив український Президент. Він підкреслив важливу роль РЄ у досягненні демократії: «Ви били на сполох, коли був убитий журналіст Георгій Гонгадзе. Ми вдячні за підтримку у боротьбі проти «темників», проти наступу на свободу слова в моїй країні». Пан Ющенко пообіцяв, що працюватиме над тим, щоб держава не лише гарантувала на словах, а й активно забезпечувала основоположні права і свободи людини.
Те, як гарантує ці права інша пострадянська держава — Грузія, вчора розглядали депутати ПАРЄ. Слід відзначити, що парламентарії не дали високої оцінки дотриманню прав людини в цій країні. «Постреволюційна ситуація не може бути алібі для нехтування демократичними правами та свободами», зазначено у прийнятій резолюції. Хоча парламентарії погодилися дати новому керівництву Грузії додатковий час для того, щоб виконати взяті під час вступу зобов’язання. Перед ПАРЄ вчора виступав Президент Грузії Михайло Саакашвілі, який запевнив парламентаріїв у готовності дотримуватися демократичних норм та стандартів. Сьогодні депутати планують обговорити відносини між Європою та США, допомогу жертвам цунамі в Південно-Східній Азії та вшанувати пам’ять жертв етнічних чисток і примусових переселень.
Страсбург.