(Закінчення. Початок у номері за 13 січня).
Перший літній місяць буде найтеплішим і найспекотливішим, передбачає самодіяльний прогнозист із Луцька Володимир Лис.
А весняні примхи — такі.
Квітень
Початок цього місяця схожий на початок березня. За винятком, можливо, двох-трьох перших днів, вся перша декада невластиво для квітня тепла. Температура, швидше за все, буде вища за десять, а то й п’ятнадцять градусів тепла. Сонячний початок другої п’ятиденки, далі поступове захмарення погожих квітневих днів. Але зовсім зіпсується погода на початку другої декади. Після двох-трьох днів — нове потепління, але боязкіше. Доволі холодний вітер. Потім дощова погода. Прояснення на початку третьої декади, і майже одразу нова порція похолодання з дощами. Такою має бути майже вся третя декада. Потепління хіба що в останній день перед Великоднем, тобто 30 квітня.
Травень
Відносно теплим має бути початок останнього весняного місяця. Теплішим — другий день православної Пасхи, ще теплішим — третій. Але погода незабаром зіпсується. Можливе холодне, з дощем 9 травня або припадання двох дощових днів на 10—11 травня. Після одно-, дводенної перерви — дощ, а після нього тривалий період теплої весняної погоди. Дощі мають бути знову в останній день весни.
А все-таки літо є літо...
Червень
Найтеплішим і найсухішим із усіх трьох літніх місяців буде червень. Теплий сонячний початок місяця, тепла, навіть спекотна, середина, і, взагалі, за місяць пройдуть два-три невеликі дощі — на межі першої і другої декад та на початку третьої.
Липень
Цьогорічне 1 січня випало вельми кепським. Радувало хіба те, що після зустрічі Нового року можна було й на вулицю без крайньої потреби не виходити. Бо йшов тоді холодний зимовий дощ. Отож протягом усього липня, особливо у першій половині, дощитиме. Дощі з 2—3 липня, невелика перерва числа 6-го, і знову доволі відчутні, притому прохолодні дощі.
Тому сонечку, яке вигляне не на годину-дві, а на кілька днів у середині чи після середини місяця та літа, всі, безумовно, зрадіють. Ще б пак! Та потім ця благодать переб’ється дощем. А ось середина третьої декади має бути теплою уже по-літньому. Можливо, погода трохи зіпсується і наприкінці місяця. Ось такою прогнозується вершина літа — благодатної пори.
Серпень
Кінцівка літа, навпаки, має порадувати гарною погодою у перші сім—вісім днів. Далі вона зіпсується, а потім задощить приблизно 11—12 серпня. Так само і в середині серпня. А потім наприкінці другої і протягом усієї третьої декади вcтановиться гарна літня погода. З опадами останній день серпня і, можливо, початок вересня. Здається, зустрічати з дощем День знань у Луцьку стає звичним.
Вересень
Майже так само, як і минулого року, теплою, навіть за двадцять градусів, має бути перша декада осені, десь так до 11 чи 12—13 вересня. Погіршення погоди з різким похолоданням — ближче до середини першого осіннього місяця. А далі знову — днів десять дуже гарної, хоч вже й не такої, як на початку, теплої погоди. Як у поета, «коли зацвітає тихо верес, приходить осінь спомином про літо». Сподіваємося, спомини ці будуть радісними.
Жовтень
Дуже холодним, дощовим намічається початок жовтня, особливо період з 3 до 7—8 жовтня. Може здатися, що це вже кінець теплої осені. Але вона, приносячи тепле бабине літо, має прийти десь під Покрову чи після неї. Друга половина жовтня обіцяє бути теплішою за першу, з приємною погодою до кінця місяця. Час пізніх післядощових грибів.
Листопад
Минулого року останній місяць осені виявився найпримхливішим щодо справдження прогнозу. Примхливим він має бути і цього року. Рясні, але не надто холодні дощі в першій декаді. Можливий перший мокрий сніжок після 10 листопада. Потім — перерва, і знову дві порції дощів з першими приморозками вже наприкінці осені. Отже, осінь менш дощова у першій половині, і мокра-мокра — в другій.
Грудень
Переважно теплим має бути перший місяць майбутньої зими. Випогодження в середині першої декади. Потім дві значні хвилі холодних дощів, далі — з мокрим снігом. І десь так перед Миколаєм — прихід десятиденки справжньої (як для нас, відвиклих) зими. Потепління можливе перед Новим роком.
***
Підсумовуючи прогнозування за народним прогностиком, зауважимо, що зима має бути в цілому теплою, з окремими похолоданнями. Теплий початок весни, але потім затяжний перехід до справжнього тепла, коли на зміну гарній погоді приходить по-весняному холодна. Гарний, теплий початок літа і несприятливий липень, неначе компенсація літа в серпні, теплий початок осені й дуже мокре її закінчення, і, нарешті, прихід зими десь у середині грудня.
P. S. Ще раз нагадуємо, що прогнозування за цим методом, якщо й справджується, то лише в радіусі 120 — максимум 150 кілометрів від місця спостереження, тобто Луцька.