В Україні планують створити суспільне телебачення. Коаліція громадських організацій «Суспільне мовлення» ініціювала широке обговорення цієї теми. Власне, ідея «блукає» в країні вже восьмий рік. Але черговий виток дискусії розглядають як тест на демократію для нових можновладців. За словами Наталії Лігачової («Телекритика»), у будь-якої влади рано чи пізно пропадає бажання створювати суспільне телебачення, тому експерти наполягають, що це треба робити швидко, щоб укотре його не «забалакали».
Ще одна інтрига обговорення — доля НТКУ. Чи займе суспільне телебачення місце Першого національного? Адже чимало аналітиків сходяться саме на тому, що суспільне телебачення має бути створене на базі Національної телерадіокомпанії. (Фактично на матеріальній базі.) Найнижчий серед вітчизняних каналів рейтинг УТ, репутація заангажованого й залежного від влади змушує багатьох учасників коаліції говорити про те, що державні електронні ЗМІ — рудимент тоталітарного режиму і мають бути реформовані. Це стосується не тільки НТКУ, а й державних телекомпаній регіонального рівня. Але треба ж не наламати дров! Дві тисячі працівників державного телебачення не повинні стати заручниками перетворень.
Поки що коаліція «Суспільне мовлення» збирає ідеї, концепції та пропозиції. А наступний крок, за словами Юрія Артеменка, члена Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації, — парламентські слухання. Вони заплановані на 13 квітня.
P. S. А ось і очікувана дискусія. Голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України Іван Чиж на вчорашній прес-конференції погодився, що створення громадського мовлення — річ потрібна, але висловився категорично проти руйнування державних ЗМІ. Однак він визнав, що за величезного потенціалу якість програм Першого національного досить низка, а обласних державних мовників треба «відірвати» від уподобань місцевих чиновників. Іван Чиж також досить лояльно висловився про поведінку НТКУ під час виборчої кампанії, наголосивши, що за певних обставин канал мусив бути рупором влади.