Зі вступом на посаду нового глави держави у парламенті розпочалася нова гра. Елегантно обмінявшись ролями — провладних і опозиційних, депутатські фракції та групи з новими силами розпочинають боротьбу за головні трофеї на політичному олімпі.
У Верховній Раді триває активне політичне переформатування. Колишні провладні фракції вчаться критикувати владу і вже вимагають від нової еліти гарантій власних прав, зокрема, наполягаючи на прийнятті закону про парламентську опозицію та квоти на керівництво комітетами ВР. Поки що опозиція вимальовується лише контурами двох фракцій — «Регіони України» та СДПУ(о). Найближчим часом ці партії повинні провести з’їзди, на яких буде вироблено стратегію і тактику подальших дій у ВР. Один із лідерів СДПУ(о) Нестор Шуфрич зараховує до нової опозиційної коаліції ще й фракцію КПУ. Екс-президент Леонід Кравчук — ще й «Трудову Україну»—НДП. Однак комуністи, не відмовляючись від свого традиційного іміджу, дистанціюються від будь-якого блокування. «Про блокування з якимись політичними силами можна говорити лише в кожній конкретній ситуації», — вважає Георгій Крючков. За його словами, комуністи мають намір установити контроль за виконанням передвиборних обіцянок Віктора Ющенка, зокрема про виведення українських миротворців із Іраку. Водночас Г. Крючков не виключає, що фракція КПУ «підтримуватиме корисну в інтересах держави і народу ініціативу». Вочевидь ідеться про голосування за деякі законопроекти, які проходитимуть через ВР з подання нового уряду. Зрештою, таке вже було і за старої влади.
Втім деякі представники «Регіонів» і СДПУ(о) також кажуть, що готові голосувати за законопроекти, які пропонуватиме новий уряд, якщо вони будуть спрямовані на поліпшення соціальних умов у суспільстві та розвиток економіки.
На думку одного з чільників фракції СДПУ(о) Ігоря Шурми, через відсутність законодавчого врегулювання питання про парламентську опозицію у ВР може виникнути аж три опозиції — ліва, права і центристська. На лави опозиціонерів можуть знову пересісти ті політики, які на президентських виборах підтримували В. Ющенка, але амбіції яких так і не буде задоволено після роздавання всіх «слонів» — крісел і портфелів.
Досить цікава ситуація виникла і в самій команді переможця на президентських перегонах. Фракція «Наша Україна» досі не визначилася із своїм новим лідером. «У «Нашій Україні» сто чоловік, які можуть очолити фракцію», — заявив Віктор Пинзеник. До того ж після формування нового уряду у фракційних рядах «нашоукраїнців» помітно поменшає сильних постатей, які добре володіють стратегією і тактикою парламентського лобізму. А на лаві запасних — у партійному списку — перед навстіж відчиненими дверима до ВР опинилися здебільшого геть не обізнані з політичною кухнею гравці. Штабіст «НУ», голова одного з комітетів ВР, у розмові «не для преси» поділився своєю тривогою: після переходу низки депутатів на роботу в уряд у Ющенка «залишиться оголений парламент». До того ж депутати, котрі за час помаранчевої революції активно поповнили ряди позафракційних, не квапляться вступати до фракції переможців. Більшість екс-більшовиків поки що зайняли позицію очікування. А тим часом у парламентських кулуарах усе більше говорять про формування третього центру впливу — довкола Голови Верховної Ради Володимира Литвина. Про своє позиціонування «в бік Литвина» вже заявив лідер новоствореної депутатської групи «Демократична Україна» Ігор Шаров. В інтерв’ю кіровоградській газеті «Ведомости плюс» він наголосив, що саме В. Литвин може стати «тією людиною для нового Президента, яка допоможе не допустити розколу в таборі його союзників через поділ портфелів». Вочевидь професору В. Литвину знову доведеться виконувати визначену йому самою історією роль — парламентського миротворця.
Не випадково перед закриттям VІ сесії у парламенті з’явилася ще одна нова депутатська група — на базі ПППУ — «Воля народу».
Найоптимістичніше налаштований народний депутат із групи «Центр» Василь Гаврилюк: він заявив, що більш як 250 депутатів уже сьогодні готові увійти в нову більшість. Втім, на думку народного депутата, двері до нової більшості відчинено не для всіх: Віктор Ющенко братиме до неї зовсім не всіх бажаючих.
А екс-координатор колишньої парламентської більшості — лідер депутатської групи «Демократичні ініціативи» Степан Гавриш — переконаний, що нової стабільної більшості у ВР не буде, вона матиме лише ситуативний і досить конфліктний характер. Так само сумнівається Степан Богданович і в імовірності швидкого прийняття закону про парламентську більшість і меншість, оскільки вже з квітня розпочнеться нова боротьба — за парламентські мандати 2006 року.
Вибори завершилися. Віват, нові вибори!