Вельмишановний Вікторе Андрійовичу!
Всеукраїнська громадська організація «Союз споживачів України» щиро вітає Вас з обранням на пост Глави держави!
Впевнені, що ця визначна подія стане точкою відліку нової якості державного управління, кардинальних економічних і соціальних реформ в інтересах українського народу.
Ми глибоко переконані, що як Президент України та гарант її Конституції Ви створюватимете умови для налагодження плідного діалогу усіх гілок влади з громадськістю, а одним із пріоритетних напрямів програми Вашої діяльності буде досягнення високих стандартів якості життя громадян-споживачів нашої держави.
Створена у 2003 році Всеукраїнська громадська організація «Союз споживачів України» є чисельною та впливовою серед правозахисних організацій, діяльність яких спрямована на захист споживачів. Протягом двох років вона відстоює права споживачів, сприяє розвиткові цивілізованих ринкових відносин, налагодженню ефективного діалогу між громадськістю і владою.
Всеукраїнська громадська організація об’єднує 27 регіональних осередків в усіх обласних центрах України, містах Києві і Севастополі та нараховує в своїх лавах більш як 100 тисяч членів. Серед них — провідні державні, політичні і громадські діячі, народні депутати України, представники 16 політичних партій, керівники підприємств — лідерів вітчизняного товаровиробництва, відомі в Україні та за її межами діячі науки, культури, мистецтва, споживачі.
Всі вони різні за своїми поглядами, цілями, а також тактикою діяльності на сучасній політичній арені. Своїм бажанням стати членом громадської організації і активною роботою в ній вони підтвердили, що ідея захисту прав людини-споживача є однією з фундаментальних і загальнооб’єднувальних в умовах демократичного громадянського суспільства, а права споживачів як складова частина загальних прав людини є невід’ємною частиною незалежності і свободи.
Сьогодні Всеукраїнська громадська організація «Союз споживачів України» активно співпрацює з органами виконавчої та законодавчої влади, місцевого самоврядування, професійними об’єднаннями та асоціаціями підприємців, виробників, засобами масової інформації. Налагоджено ефективний зв’язок із новоствореним позафракційним парламентським об’єднанням «Захист споживачів», до складу якого входять 34 народні депутати — представники різних політичних партій та фракцій.
Нещодавно проведений Другий позачерговий з’їзд Всеукраїнської громадської організації «Союз споживачів України» довів, що в суспільстві назріла нагальна потреба посилення зв’язків між владою і громадськістю, введення в дію цивілізованих механізмів представлення інтересів споживачів на державному рівні. Тому з’їзд направив Президенту України та уряду пропозиції щодо вдосконалення механізмів захисту прав споживачів. У них, зокрема, пропонується створити Національну координаційну раду при Президенті України з питань захисту громадян-споживачів, активізувати роботу відповідної Міжвідомчої ради при Кабінеті Міністрів України, а також включати у щорічні програми уряду розділ з питань захисту прав споживачів. Загалом пропозиції спрямовані на імплементацію затверджених Генеральною Асамблеєю ООН у 1985 році Керівних принципів захисту інтересів споживачів для урядів країн—членів ООН, до складу яких входить і Україна.
На жаль, ці пропозиції не знайшли належної підтримки та до теперішнього часу не реалізовані у повному обсязі.
З метою підтримки постійного діалогу з усіма соціальними групами громадян, всебічного інформування споживачів про їхні законні права та інтереси за безпосередньої участі «Союзу споживачів України» регулярно виходить додаток до газети «Кіевскій телеграфъ» — «Потребитель плюс рынки», щомісячний журнал «Потребитель + рынок», об’єднання виступає співзасновником щомісячного журналу «Стандартизація. Сертифікація. Якість». За допомогою відповідних фондів США, Канади випускає численні брошури «Довідник споживача», «Споживачу на допомогу», «Все має знати споживач», різноманітні буклети, які надають практичні рекомендації і поради, інформує населення через мережу Інтернет та електронні засоби масової інформації про державну політику в цій сфері та порядок реалізації громадянами їхніх прав.
Вельмишановний Вікторе Андрійовичу, притаманні Вам державницька позиція, професійний досвід і життєва мудрість вселяють упевненість, що з Вашим обранням на посаду Президента України ми отримаємо новий імпульс в консолідації зусиль громадськості для захисту прав та інтересів громадян України як споживачів, поліпшення якості і безпеки їхнього життя.
Переконані, що тільки за умов широкого впровадження громадського контролю, ефективного об’єднання зусиль влади і громадськості ми зможемо покращити життя і добробут кожного громадянина-споживача нашої держави та досягти спільної мети: «До високої якості життя — разом!»
Президія правління Всеукраїнської громадської організації «Союз споживачів України».