Із прес-конференції Голови Верховної Ради України Володимира ЛИТВИНА
Засукати рукави
Головними завданнями сьомої сесії Верховної Ради, яка розпочне свою роботу 1 лютого, мають бути прийняття кодексів та нової редакції закону про вибори народних депутатів України. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, відповідаючи на запитання «Голосу України».
Глава парламенту висловився за необхідність запровадження у виборчому законі норми про регіональні партійні списки і проти підвищення прохідного бар’єра для політичних партій на парламентських виборах. Крім того, переконаний В. Литвин, депутати мають врахувати досвід минулорічних президентських виборів і передбачити у новій редакції виборчого закону створення реєстру виборців, чітко виписати процедуру голосування за відкріпними посвідченнями тощо.
Формування регіональних списків, на думку Голови ВР, може відбуватися за такою моделлю. Територію України поділено на 450 виборчих округів. Спочатку виборчий список партії чи блоку складається в алфавітному порядку, за кожним представником тієї чи іншої партії закріплюється один із виборчих округів. Перша пятірка партії, яка подолає прохідний бар’єр, «автоматично» проходить до парламенту. А загальний партійний список тих, хто отримає депутатські мандати, формуватимуть за результатами виборів по кожному округу. «Таке структурування дасть можливість залучити до партійних лав авторитетних людей, це зменшить напругу і конкуренцію у парламентському середовищі і дасть змогу зберегти і зміцнити зв’язок парламенту з регіонами і виборцями», — сказав В. Литвин. Окрім того, наголосив Голова ВР, парламент має повернутися і до перегляду закону про вибори до місцевих рад, зокрема, передбачивши принципи, за якими обиратимуть депутатів до рад різних рівнів, — або за пропорційною, або за мажоритарною системою.
Володимир Литвин наголосив: сьома сесія Верховної Ради має бути найпродуктивнішою. Бо з восьмої сесії депутати вже розпочнуть готуватися до наступної парламентської виборчої кампанії.
Прем’єріада і портфелі
Парламент розгляне питання про призначення нового Прем’єр-міністра України і схвалить позитивне рішення у перших числах лютого, коли розпочнеться нова, VІІ, сесія ВР — прогнозує Володимир Литвин. Але спочатку мають відбутися зустрічі кандидата на посаду керівника уряду з депутатськими фракціями і групами. За словами В. Литвина, запропонована главою держави кандидатура буде прохідною, якщо вирішити прем’єріаду «наскоком», тобто якщо Президент України Віктор Ющенко швидко внесе до парламенту подання щодо призначення прем’єра. «Якщо процес офіційного подання кандидатури затягуватиметься, ускладнюватиметься процес проходження цієї кандидатури у парламенті, — сказав В. Литвин. — Бо тоді у депутатських фракцій буде час, щоб мобілізуватися і виставляти свої умови». За календарним планом роботи VІІ сесії ВР у лютому в парламенті відбудеться лише один пленарний тиждень (із 1 по 4 лютого), наступні три тижні депутати працюватимуть у комітетах і виборчих округах.
Глава парламенту прогнозує, що найгострішу боротьбу вестимуть за посади заступника Голови ВР, яку нині обіймає Олександр Зінченко, та голови бюджетного комітету ВР (Петро Порошенко). За словами В. Литвина, зараз ці посади оцінюють навіть більше за міністерські крісла. Водночас він не виключив, що дехто із політиків може відмовитися від посад, які їм буде запропоновано.
Більшість і опозиція
До парламентських виборів 2006 року розклад сил у парламенті буде ситуативний, але розумні аргументовані рішення завжди знаходитимуть підтримку у Верховній Раді, — переконаний Володимир Литвин. Глава парламенту заявив, що виступає «категорично проти штучного створення більшості та «заганяння людей в опозицію». На його погляд, комуністи були і залишаться опозицією, певна опозиційність буде і в діях фракцій «Регіони України» та СДПУ (о). «Інші фракції діятимуть у діапазоні від беззастережної підтримки до підтримки тих рішень, які вони вважають для себе прийнятними, — сказав В. Литвин. — Але потенціал конструктивізму величезний, у тому числі й у опозиції».
Чіткі риси опозиції, на думку Голови ВР, окресляться вже після парламентських виборів 2006 року. Після них стане зрозуміло, які сили є провладними, а які — опозиційними. І тоді переможець парламентських виборів зможе сформувати уряд. Водночас Володимир Литвин наголосив: парламентські вибори мають пройти так, щоб залишилося порозуміння між усіма гілками влади.