Саме за таким принципом працює і здає «під ключ» промислові об’єкти ВАТ «Південтеплоенергомонтаж»
Слід на землі
Представляти це підприємство особливої потреби немає, оскільки спеціалістів колишнього тресту, а нині акціонерного товариства з однойменною назвою знають не лише в нас, а й у багатьох країнах світу, де за його 79-річну історію вони збудували десятки велетенських енергетичних та промислових об’єктів. Був час, коли теплоенергетики зводили будинки в центрі Києва та житлові масиви, коли їм доводилося монтувати енергетичне й технологічне обладнання на найбільших заводах усієї країни. А ще знають ВАТ «Південтеплоенергомонтаж» (ПТЕМ) завдяки високому рівню підготовки кваліфікованих кадрів для потреб народного господарства.
Пріоритетних напрямів у діяльності ПТЕМу кілька, та головним залишається будівництво, монтаж і ремонт об’єктів теплової й атомної енергетики. Тож закономірно, що впродовж десятиліть компанія ввела в експлуатацію більш як половину з наявних енергетичних потужностей України, змонтувала в нас 14 із 19 реакторних установок АЕС. Завдяки зусиллям її виробничників у Києві діють шість ТЕЦ, котельні на житлових масивах. Вагомий доробок мають птемівці й за кордоном. Їх і досі добрим словом згадують на теренах колишнього СРСР, в Індії, Індонезії, Пакистані, Алжирі, Ірані, Іраку, Греції, Фінляндії, у країнах колишньої соціалістичної співдружності за допомогу в розв’язанні енергетичних проблем.
Із часом компанія розширила сферу надання послуг. Нині, крім будівельно-монтажних і ремонтних робіт на ТЕС і АЕС, пуску й налагодження обладнання металургійної, нафтохімічної та харчової промисловості, газоперекачувальних станцій магістральних трубопроводів, систем теплопостачання міст і сіл, вона здійснює й управління інвестиційними та інноваційними проектами, енергоаудит, навчання персоналу.
Досвід плюс праця
ВАТ «Південтеплоенергомонтаж» має виробничі бази й кваліфіковані кадри, тому без роботи не буває. Навіть останніх п’ять-шість років, коли нашу економіку лихоманило, немов хворого пропасниця, ця будівельно-монтажна організація постійно працювала, здавала «під ключ» об’єкти і нерідко вигравала престижні міжнародні тендери, котрі фінансувалися за рахунок грантів PNNL (Pacіfіc Northwest Natіonal Laboratory, США) і Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), програми Tacіs.
З-поміж найбільших проектів, виконаних майстрами у цей час, — будівництво та пуск електростанції потужністю 6 мВт на заводі «Титан» (м. Армянське, АРК); унікальна заміна понад 300-тонних парогенераторів на Південно-Українській АЕС, про що розповідалося в нашій газеті; спорудження виробничо-опалювальної котельні напередодні виведення ЧАЕС із експлуатації, зведення там-таки виробничого корпусу та монтаж технологічного обладнання, де акціонерна компанія виступала генеральним підрядником; будівництво та оснащення котельні потужністю 9 мВт у Дніпропетровську; монтаж різноманітного обладнання на двох найбільших київських ТЕЦ; птемівці обладнали і дали життя новій котельні в Куп’янську (Харківська область). Важливо і те, що замовником виконання кількох із названих проектів виступала не лише українська сторона, а й іноземні фірми (Франція, Італія, Бельгія, США та ін.), а фінансування здійснювалося через Європейський банк реконструкції та розвитку.
Етапним у діяльності колективу вважають позаминулий рік, коли тут освоїли випуск котлів для спалювання біомаси (соломи) за ліцензією компанії Passat Energі A/S (Данія), а понад 10 із них виготовили на замовлення іноземців. За розробку та впровадження у виробництво таких котлів, у яких майже все горить і дарує людям тепло, підприємство нагороджено Дипломом фіналіста Всеукраїнського конкурсу «Лідер паливно-енергетичного комплексу-2003».
Напруженим, проте вагомим на здобутки для трудівників був і минулий рік. У 2004-му здали найважливіший об’єкт — завершили монтаж технологічного обладнання та конструкцій на блоці №4 Рівненської АЕС. Після більш як дворічної праці настала щаслива мить — четвертий блок-мільйонник почав виробляти енергію.
Того самого року, як і домовились із Словацьким заводом енергетичного машинобудування (генпідрядник), закінчили модернізацію блока №4 Старобешівської ТЕС (Донецька область), де довелося виготовити та змонтувати понад 12 тис. тонн трубних елементів і металоконструкцій. Тут фахівці ПТЕМу вперше в Україні (й на теренах СНД) змонтували котел паропродуктивністю 670 т/год, у якому діє технологія спалювання палива в циркулюючому киплячому шарі. Проект унікальний тим, що в котлах такої конструкції спалюється вугілля з низькою теплотворною здатністю, а котел такої потужності для проектантів німецької фірми Lurgі був пілотним. Раніше фірма освоїла котли потужністю до 350 т пари на годину.
Новинка зацікавила багатьох спеціалістів. Адже під час згоряння палива в киплячому шарі котла не утворюються окисли азоту та сірки і для нього відтепер можна використовувати низькосортне паливо — відходи вуглезбагачувальних фабрик. Те, що раніше нагромаджувалося на величезних територіях і завдавало шкоди екології, нині приноситиме потрійну користь — даватиме електроенергію, вивільнятиметься площа від накопичених відвалів, поліпшиться екологія.
2004-й пам’ятний і іншими значними трудовими віхами: у стадії завершення (працює робоча приймальна комісія) будівництво санпропускника на 1430 місць на об’єкті «Укриття» ЧАЕС, заводу з переробки рідких радіоактивних відходів (ЗПРРВ) на тій само станції (замовник — італійська фірма «Ansaldo Nucleare»), здано в експлуатацію модернізовану систему пилепридушення на об’єкті «Укриття» ЧАЕС.
Названі об’єкти — лише вагома частина зробленого. Є немало й таких, над якими й нині працюють, а завершать через два-три роки. З-поміж них — будівництво та оновлення ТЕЦ ДП «Виробниче об’єднання «Південний машинобудівний завод ім. О. М. Макарова», зведення комплексу доменної печі № 5 на Єнакіївському металургійному заводі в Донецькій області, реалізація кількох проектів на ЧАЕС, реконструкція блока № 9 Бурштинської ТЕС тощо.
Те, що формує імідж
Аби здобути високу репутацію у партнерів в Україні та за її межами, необхідно, кажуть у ПТЕМі, передовсім добре робити справу, за яку берешся. Саме так і намагаються працювати теплоенергетики. Допомагає їм те, що майже сорок років тому тут запровадили комплексну систему управління якістю продукції. А після того, як змінилася філософія якості й світове товариство прийняло до управління цією системою стандарти ІSO, ПТЕМ перебудував її на основі вимог стандартів ІSO 9001:2000 (ДСТУ ІSO 9001-2001) з орієнтацією на реалізацію концепції «нуль дефектів у всіх сферах діяльності». Систему якості підприємства сертифікував міжнародний орган TUV NORD CERT GmbH & Co. KG на відповідність стандарту EN ІSO 9001:2000.
Щоб добитися «нуля дефектів» скрізь, де працюють птемівці, тут, окрім постійного вдосконалення діяльності всіх підрозділів та впровадження сучасних технологій і матеріалів, оперативно реагують на нові запити замовників, а виробничі здобутки оцінюють цифровими показниками, що дає змогу об’єктивно підсумувати роботу будь-якого виробничого підрозділу.
Компанія нині накопичила чималий досвід і в управлінні інвестиційними та інноваційними проектами в різних галузях економіки і сферах людської діяльності. Управління проектами здійснюють за стандартами Міжнародної асоціації управління проектами (ІРМА) із застосуванням сучасних інформаційних технологій Prіmavera РЗе та MS Project Professіonal. Кваліфікація персоналу дає змогу виконувати роботи цього напряму на високому професійному рівні, адже на підприємстві працюють понад п’ятдесят сертифікованих менеджерів управління проектами, а весь персонал груп управління проектами пройшов відповідне навчання й атестацію.
Поріднені Чорнобилем
Декому не дає спокою той факт, що ВАТ «Південтеплоенергомонтаж» дедалі частіше здобуває право виступати генеральним або ж субпідрядним виконавцем солідних проектів, грає не другорядну роль на великих об’єктах, й особливо на теплових та атомних станціях. Нерідко акціонери виграють і престижні міжнародні тендери. Дехто схильний у цьому вбачати навіть корупційні дії, лобіювання інтересів теплоенергетиків державними чиновниками. Насправді все значно прозаїчніше.
— Нас часто можна бачити на великих об’єктах та будовах країни лише тому, — каже заступник генерального директора з атомних електростанцій ВАТ «Південтеплоенергомонтаж» Віктор Микитась, — що маємо у цій справі величезний технологічний досвід. Ми, для прикладу, монтували й пускали всі чорнобильські та рівненські енергоблоки, змонтували всі шість реакторних установок Запорізької АЕС. А на ЧАЕС і досі тому, що там ми з перших днів її будівництва і, крім того, у 1997—1998 роках ми ж таки й ремонтували, після чого станція ще півтора року працювала й виробляла електроенергію до свого закриття. Державі не потрібно було шукати інвестицій, бо ми все зробили самі.
ПТЕМ ніколи не залишав ЧАЕС починаючи з 1970 року. Не залишав її і в трагічні дні аварії на 4-му блоці. З квітня 1986 року в роботах, пов’язаних з ліквідацією наслідків аварії, узяли участь 3 500 працівників тресту. Багато працівників ПТЕМу в період робіт з ліквідації наслідків аварії було нагороджено урядовими нагородами. І до аварії, і після працівники ПТЕМу постійно виконували пристанційні роботи під час капітальних ремонтів обладнання ЧАЕС. Навіть у період кризи платежів ПТЕМ не залишав ЧАЕС, вишукував способи виживання власного колективу й підтримував роботу АЕС, її дієздатність.
«Добре працюєте? Приберемо до рук!»
Успішна компанія з потужним матеріально-технічним і кадровим потенціалом, яка щороку набирає обертів, уже давненько муляє очі «прихватизаторам». Спершу їхні представники почали настирливо пропонувати керівникам ВАТ «Південтеплоенергомонтаж» продати свої акції і посприяти, щоб так само зробили й інші акціонери. З тим, аби контрольний пакет цінних паперів опинився в «надійних руках». Без натяків також сказали: якщо цього не станеться, чекайте «наїздів». А коли хапугам відмовили, вони організували кого слід, зокрема й депутатські запити на найвищому рівні. І процес пішов: у птемівців з’явилися представники МВС, комісії з ЦПіФР, податкової служби, прокуратури, суду. Водночас із цим комбінатори скуповували акції у дрібних власників, якимось чином здобули реєстр, підключили деякі електронні й друковані ЗМІ, котрі без жодної перевірки почали тиражувати давно заготовлені неправдиві матеріали.
Далі — більше. Біля прохідних ПТЕМу з’явилися машини з плакатами з агітацією продати акції. Організували шантаж акціонерів: «Не продасте — побачите, що з вами зробимо», «У вас були обшуки? Будуть!» «Не хотілося б, щоб ваші рідні були причетні до проблем з придбанням ваших акцій».
У центральному офісі компанії вилучають документи, вламуються у приміщення реєстратора... І так понад 8 місяців.
Коли ж бажаного не досягли, почали підступатися з іншого боку: звинувачувати ВАТ у відмиванні коштів на ЧАЕС, у корупції та хабарництві, вільно маніпулюючи мільйонами доларів і гривень. За принципом «що більша брехня, то швидше в неї повірять». В одному з матеріалів в електронному ЗМІ, наприклад, написали, що з вини ПТЕМу на сховищі відпрацьованого ядерного палива ЧАЕС законсервовано обладнання на 400 млн. грн., тоді як сума всього контракту, котрий виконував ПТЕМ, становила 3,8 млн. доларів. У іншій редакції сказали, що ПТЕМ за участь у проекті стабілізації об’єкта «Укриття» на ЧАЕС, до якого нині прикута увага світової громадськості, одержав 120 млн. грн., а насправді — 23.
Отакі мільйони, отака правда. Але хіба це важливо для мафіозі, якщо в них на меті одне: прихопити до загребущих рук те, що добре працює і дає прибуток.