Ранкове засідання 21 січня


Народні депутати розглянули два проекти змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2005 рік». Стосовно перерахунку пенсій військовим пенсіонерам (законопроект прийняли за основу) та щодо нульової ставки ввізного мита для деяких товарів (відхилили). Нині наявний дисбаланс у нарахуваннях пенсій військовим, що у різні роки виходили на заслужений відпочинок.
Верховна Рада ухвалила й низку інших документів. Зокрема, у першому читанні — законопроект «Про основні засади державної політики запобігання алкоголізму в Україні». Ним передбачається встановити обмеження у споживанні та продажу алкогольних напоїв. У документі йдеться і про засади проведення антиалкогольної освіти та виховання, основні напрями роботи із захисту здоров’я громадян від наслідків вживання алкогольних напоїв, заходи із соціальної адаптації та реабілітації хворих на алкоголізм.
А на початку засідання Голова Верховної Ради Володимир Литвин оголосив про входження народного депутата Іштвана Гайдоша до СПУ і про вихід із СДПУ(о) Анатолія Франчука. Також було поінформовано про утворення нової депутатської групи промисловців та підприємців «Воля народу» і привітав з днем народження народного депутата Сергія Іванова.
Під час традиційних виступів і заяв Микола Томенко («Наша Україна») запросив всіх бажаючих, насамперед киян та гостей столиці, на народну громадську інавгурацію Президента України, яка відбудеться у неділю о 13.30 на майдані Незалежності.
Іван Бокий (СПУ) закликав нову владу терміново формувати уряд, який контролюватиме ситуацію на селі. Комуніст Борис Олійник акцентував увагу парламенту на проблемах телекомпанії «Культура», які відображають загальний принизливий стан культури в нашій країні. Представники БЮТ внесли пропозицію виключити знов поставлене питання про складання присяги суддями Конституційного Суду, яке напередодні не відбулося через блокування трибуни.