Після рішення Верховного Суду, яким Віктору Януковичу відмовлено у задоволенні скарги на дії Центрвиборчкому, та оприлюднення результатів повторного голосування завершився, нарешті, виборчий процес. Головний підсумок не лише останнього тижня, а принаймні останнього півріччя, буде підбито завтра, 23 січня, коли у Верховній Раді відбудеться інавгурація нового Президента України Віктора Ющенка. Цього само дня нинішній склад Кабінету Міністрів України складе перед новим Президентом свої повноваження, і цілком можливо, що вже під час виступу з інавгураційною промовою Віктор Ющенко назве кандидатуру на посаду нового глави уряду. Протягом нинішнього тижня обговорення прізвищ можливих кандидатів на посаду прем’єра і було найголовнішим питанням. До названих самим Віктором Ющенком претендентів — Юлії Тимошенко, Петра Порошенка, Олександра Мороза та Анатолія Кінаха — додалися Олександр Зінченко та Юрій Єхануров. Хто з них має найбільше шансів очолити уряд?
Найголовнішими претендентами і конкурентами вважають Петра Порошенка і Юлію Тимошенко. Щоправда, позиції останньої значно посилює підписана напередодні виборчої кампанії угода між «Нашою Україною» та Блоком Юлії Тимошенко, за якою в разі перемоги Віктора Ющенка він зобов’язується запропонувати кандидатуру Тимошенко на пост прем’єра і сприяти її затвердженню Верховною Радою. Існування таких домовленостей Віктор Ющенко підтвердив в інтерв’ю, зазначивши: «Є протокол, який передбачає, що я скерую свої зусилля на підтримку моєю фракцією Юлії Тимошенко, якщо її кандидатуру винесуть на голосування. Але це не означає, що саме її кандидатуру буде винесено на голосування в першу чергу... При цьому нам треба відділити лідерство в партії та бізнес від посади прем’єра... Бо у когось із колег може виникнути підозра, що крісло прем’єра буде використовуватись для розбудови певної політичної сили». Утім, у четвер агентство УНІАН повідомило, що має у своєму розпорядженні копію цієї угоди, в якій чітко зазначено: «Після перемоги на президентських виборах Ющенко вносить кандидатуру Тимошенко на пост Прем’єр-міністра для затвердження Верховною Радою. Ющенко силою власного морального авторитету, переконливістю головних програмних положень і збалансованістю кадрової політики сприяє результативному голосуванню парламенту з цього питання». Якщо врахувати, що нова пропрезидентська більшість віддасть не менше 250 голосів за кандидатуру, внесену Ющенком, то зрозуміло, що все залежить від його слова. Тимошенко, коли її запитали, чому команда, яка готується отримати владу, поки що не запропонувала одну кандидатуру, відповіла, що «на це питання має відповісти сам Віктор Ющенко. А її відповідь така: коли ми створювали коаліцію, котра хотіла представляти народ, ми знали, хто буде прем’єром. Не було жодних проблем і дискусій. Коли мова йде про мене, то можу лише сказати, що за час роботи в уряді Ющенка до мене претензій не було». А в інтерв’ю телеканалу «НТН» вона повідомила, що мала зустріч з Віктором Ющенком, і він підтвердив, що дотримається закріплених в угоді обіцянок.
Тим часом Петро Порошенко, коментуючи інформацію про претензії Юлії Тимощенко на посаду глави уряду, сказав, що не конкурує ні з Тимошенко, ні з іншими людьми з команди Ющенка та що під час складання коаліційної угоди він був членом робочої групи, і ніяких документів, які розподіляють урядові пости, координаційна рада не підписувала. Крім того, він додав, що вибори виграли не Блок Юлії Тимошенко і не партія «Солідарність», а коаліція Віктора Ющенка, тож за результативність влади відповідатиме вся команда, незалежно від того, хто стане прем’єром. Отже, Петро Порошенко також визнає, що все залежить від Віктора Ющенка. До того ж і він, і Юлія Тимошенко заявили, що незалежно від того, хто стане прем’єром, команда залишиться єдиною.
Отже, прем’єром стане той, кого назве Ющенко. Кого назве новий Президент, дізнаємося найближчим часом.