Чим обернеться для сільського господарства країни глобальне потепління? — ця тема стала предметом обговорення на засіданні, що відбулося в Національній спілці журналістів. Висловитися вирішили фахівці, причетні до аграрної науки, та гідрометеорологи. Найближча перспектива, спричинена зимою, що більше схожа на весну, збентежує. Через можливий удар морозу по фруктових деревах, які прокинулися завдяки теплу, нависла реальна загроза неврожаю плодових культур у південних регіонах. Польовим озимим культурам досаждають гризуни, що розплодилися непомірно. Додатковою кормовою базою для них стало розгублене на нивах зерно щедрого торішнього врожаю. Сільськогосподарські площі в окремих областях нагадують живий сірий килим. Чисельність мишей у деяких регіонах становить 90 колоній на гектар, зазначив завідувач лабораторії інтенсивних технологій зернових колоскових культур і кукурудзи Інституту землеробства Української академії аграрних наук Іван Свидинюк. Це при тому, що коли концентрація дрібних гризунів досягає 5—8 колоній на гектар, економічно доцільно проводити обробку.
Січневі теплі днини сприятливі й для польових бур’янів. Вони непогано перезимували, і їх кількість сягає 250—300 одиниць на квадратний метр. Тож навесні потрібно буде вносити в ґрунт багато гербіцидів. Чи вистачить коштів на всі превентивні заходи в аграрників — питання риторичне. Третина господарств, попри щедрий торішній врожай, закінчила сезон зі збитками, ще третина — ледве перевалила межу рентабельності.
 


До речі


Жеруть миші гроші


Уряд ухвалив рішення виділити на централізовану боротьбу з гризунами 40 мільйонів гривень із резервного фонду Кабміну. На ці кошти передбачено закупити потрібні препарати, які на місцях розподілятимуть регіональні інспекції із захисту рослин.