У ФРН триває дискусія про побічні заробітки політиків. Приводом став скандал про доходи окремих парламентаріїв, котрі отримували зарплати ще й від великих промислових концернів. Правляча коаліція планує до кінця лютого представити новий законопроект, який міститиме суворіші норми щодо підробітку народних обранців.
Чинний нині закон передбачає штрафні санкції лише в разі, якщо депутат парламенту «продає» свій голос на конкретному голосуванні або на виборах. Якщо народний обранець, приміром, сприяє розглядові певного законопроекту, бо паралельно отримує зарплатню від зацікавленого концерну, жодної відповідальності не передбачено. Усі політичні сили кажуть про те, що закон треба змінювати. Але передовсім треба вимагати від депутатів більшої прозорості щодо їхніх доходів. Вони мають повідомляти про це парламентові та громадськості. Водночас Міністерство юстиції ФРН уже розробило проект закону, який за лобізм передбачає покарання — позбавлення волі строком до п’яти років.
Тим часом такий само скандал зчинився і в Європейському парламенті, члени якого теж не проти поповнити свої статки «підробітком» у великих концернах і фірмах. Ті європейські депутати, котрі вважають це неприпустимим, переконані, що доходи на стороні шкодять не лише репутації Європарламенту, а й демократії загалом: той, хто займається законотворчістю, має бути незалежним.