Я з першого класу тягла руку, вистрибуючи з-за парти, старанно вчила домашні завдання, була гордістю батьків і першої вчительки. Час спливав, учитися ставало дедалі важче.
Подружки заздрили мені, та не виказували своїх почуттів. А я все ринула до знань, досягаючи успіхів і не розуміючи, що коїться навколо мене. Я недосипала ночей, не дивилася фільмів і передач, які бачили однокласниці, не слухала сучасної музики і не читала дорослих книг і газет. Тому дівчатам стало нецікаво спілкуватися зі мною. Вони розповідали одна одній про своє кохання й перші поцілунки, а коли до них підходила зразкова учениця (я), враз замовкали.
На контрольних я давала всім списувати, сподіваючись, що тим самим поверну колишніх подруг. А якось... Вчителька, вислухавши поганеньку відповідь учениці, сказала: «Ти пофарбувалася, як клоун, а вивчити тему не спромоглася. Краще подивилася б на неї», — і показала на мене. З того часу моє життя перетворилося на пекло. Трієчниця розплачувалась з хлопцями-однокласниками поцілунками, щоб вони висміювали і ображали мене.
Водночас вчителі почали давати непомірні домашні завдання, занижували оцінки, бо також заздрили моїм старанності й успіхам. Це був випускний 9-й. Я опинилася між двох вогнів — однокласники і викладачі. До кінця року морально й фізично видихалася. І тут, як гриби, почали виростати нові відмінники і хорошисти...
І все-таки середню школу я закінчила з відзнакою! Та що з того? Може, марно минули шкільні роки?


Ольга, студентка.


Коментар психолога Надії СОРОКІНОЇ (Донецьк):
— Підлітки часом занадто емоційні. У них можуть розвиватися комплекси, вони переймаються кожною неприємністю. Найвразливіші дівчата, які чекають першого кохання.
Бажаю Ользі не розмінюватися на дрібниці, зокрема заробляючи дешевий авторитет серед ровесників. А справжнє кохання до неї ще прийде.


Записала Аліса НОВІКОВА, слухачка Школи майбутнього журналіста.


Красноармійськ,
Донецької області.

Вiд ведучого. Мені є що відповісти Ользі. Та хочеться вислухати вас, шановні школярі, вчителі, батьки. Напевне, у вас є знайомі діти, які старанно вчаться, чемно поводяться, порядно живуть. Хто вони для вас: ідеальні діти чи диваки, ізгої?