«Більшість підтримала створення Луганської народної республіки». Про це увечері 12 травня на площі біля пам’ятника Тарасу Шевченко в Луганську, де зібралося до тисячі мешканців, оголосив «народний губернатор» Валерій Болотов. Він привітав присутніх з такою «перемогою» і закликав «працювати, творити й обстоювати республіку».

На мітинг Болотов прийшов разом із членом Партії регіонів Олегом Царьовим. Обоє були оточені озброєною автоматами охороною. Царьов закликав луганців «створювати свій уряд», якому «допомагатиме обласна рада». Крім того, Олег Царьов запропонував об’єднатися з Донецькою народною республікою, «стати повноцінною Новоросією і вже вести переговори про вступ до Митного союзу».

Тим часом в ефірі «5 канала» міністр юстиції Павло Петренко зазначив, що найближчим часом Генеральна прокуратура оголосить Донецьку й Луганську народні республіки терористичними організаціями, «тому що вони за всіма своїми ознаками підпадають під це визначення». Міністр підкреслив, що Кримінальний процесуальний кодекс надає відповідні повноваження Генпрокуратурі. Павло Петренко певен: керівництво цих проросійських організацій спеціально провело 11 травня псевдореферендум з наміром легалізувати свій статус.

Луганськ.