Голова Комітету ВР з питань промислової політики і підприємництва Юрій ЄХАНУРОВ, якого називають одним із ймовірних кандидатів на пост прем’єра, спочатку сказав категорично: «На цю тему не хочу розмовляти». І все-таки він погодився поділитися з «ГУ» своїми думками про процес формування нового уряду.
— Якою має бути політична модель нового уряду?
— Насамперед потрібно здійснити адміністративну реформу і визначитися щодо розподілу політичних посад. І деполітизувати державний апарат. Державні чиновники не мають права бути членами будь-якої партії. Отже, всі галузеві партії, які створювалися під міністрів, мають завершити своє існування і не заважати в політичному просторі.
— Новий уряд буде суто технічний чи ініціативний?
— Що значить технічний уряд? Кабмін має виконувати своє завдання у руслі політики, яку проводить Президент. Система координат, задана Віктором Ющенком, потребує досить серйозних механізмів її реалізації. І завдання уряду — своєю програмою дій розробити ці механізми.
— Які повинні бути перші кроки уряду?
— По-перше, подолання інфляційного навісу, який залишив у спадок минулий уряд. Інфляційні процеси доведеться вгамовувати не менш як півроку, думаю, аж до серпня. По-друге, це пенсійні питання. Сьогодні практично немає джерел для формування пенсій, а в пенсіях до того ж іще й закладено несправедливість і зрівнялівку. Слід віддиференціювати всю пенсійну систему і знайти потужні джерела. Для цього потрібно значно підвищити зарплату бюджетникам. Тоді, до речі, й менша буде корупція. І третє, найголовшніше питання вже і для парламенту — це формування бюджету. Я вперше у житті голосував проти бюджету, бо його навіть критикувати неможливо. Це просто жахливий бюджет, який є наслідком змови деяких сил для того, щоб спробувати у цьогорічному бюджеті в результаті його переробки все одно залишити деякі статті, які дадуть змогу продовжувати корумпований стиль роботи. Тобто «роздача слонів» уже відбувається на фазі бюджетного процесу.
— Як новому уряд виправдати величезні очікування людей?
— Очікування справді просто шалені. Дуже багато людей після останніх подій дістали великі ложки і готуються , що уряд зварить їм у казані смачний обід, і вони будуть його цими великими ложками сьорбати. Але для того, щоб сьорбати, треба щось туди покласти. Найважливіше, що необхідно розуміти новому уряду, — це відповідальність стосовно завищених очікувань населення, грамотно роз’яснювати і спокійно відповідати на всю критику. А восени цієї критики буде стільки, що можна буде просто жаліти тих людей, які прийдуть в уряд.
— До нової урядової команди мають бути залучені лише соратники В. Ющенка чи значно ширше коло, в тому числі і прибічники В. Януковича?
— Народ чекає повної зміни складу уряду. Гадаю, зі старих урядовців не залишиться жодного міністра, члена уряду й глави облдержадміністрації. А все інше — це питання досвіду і фаху.
— Якщо вам запропонують посаду прем’єра, погодитеся?
— Мені не запропонують. Не хвилюйтеся.