Ранкове і денне засідання 20 січня


У неділю, 23 січня о 12 годині в сесійній залі парламенту відбудеться урочисте засідання Верховної Ради України, присвячене складанню присяги новообраним Президентом України Віктором Ющенком. За таку постанову проголосували 309 народних депутатів. Не голосували лише фракція комуністів і частково «Регіони України». Перед цим парламент прийняв постанову про дострокове припинення повноважень народного депутата Віктора Ющенка у зв’язку з його обранням Президентом України та відповідною особистою заявою, яку він подав Голові Верховної Ради. Згідно з ухваленими змінами до календарного плану проведення шостої сесії ВР, 21 січня у парламенті відбудеться ранкове пленарне засідання, 22 січня парламентарії працюватимуть у комітетах і фракціях, а 23 січня шоста сесія завершить роботу.
Нова, сьома сесія Верховної Ради України згідно з Конституцією відкриється 1 лютого. Оскільки в січні депутати працювали у пленарному режимі на тиждень більше, схвалено зміни до календарного плану проведення сьомої сесії ВР, згідно з якими в лютому буде лише один пленарний тиждень — з 1 по 4 лютого. А завершить роботу сьома сесія парламенту 8 липня.
18 травня згідно з ухваленою постановою у Верховній Раді відбудуться парламентські слухання на тему: «Законодавче забезпечення сучасної економічної політики в умовах конституційної реформи». Депутати також ухвалили постанову про відзначення 1000-річчя заснування міста Белза Львівської області, про відновлення селу Луківці Вижницького району Чернівецької області колишнього найменування Лукавці, про перейменування селища Ушиця Коростенського району Житомирської області на Нову Ушицю.
Хороший подарунок підніс парламент для селян, дачників та інший людей, які господарюють на землі. 307 голосами депутати схвалили закон «Про захист конституційних прав громадян на землю», згідно з яким вартість виготовлення всіх документів під час оформлення права власності на землю для селян становитиме три неоподатковані мінімуми доходів громадян, тобто 51 грн., для решти громадян — п’ять неоподаткованих мінімумів (85 грн.), а реєстрація державних актів права власності на землю здійснюватиметься безкоштовно.
У цілому також схвалено зміни до деяких законодавчих актів України, які визначають підстави та порядок звільнення осіб з-під варти, внесені депутатами Володимиром Мойсиком, Олександром Бандурком та іншими. Питання правового статусу засудження і гарантії захисту їхніх прав визначає ще один схвалений парламентом законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів у зв’язку з прийняттям Кримінально-виконавчого кодексу.
Додатково включивши до порядку денного, депутати прийняли у першому читанні законопроект про внесення змін до статті 31 Закону «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», внесений Кабінетом Міністрів України. Цим документом передбачається частину належних працівникові від підприємства-боржника коштів із оплати праці перенести з другої черги задоволення вимог кредиторів до першої. Згідно з проектом, передусім, зокрема, задовольнятимуть вимоги щодо виплати заборгованості із зарплати за три місяці роботи, що передують порушенню справи про банкрутство чи припиненню трудових відносин у разі звільнення працівника до порушення зазначеної справи.
Гостру дискусію викликало також обговорення змін до Закону «Про оподаткування прибутку підприємств» щодо операцій із ПДВ-облігаціями. Законопроект відправлено на повторне перше читання.
На денному засіданні депутати схвалили у першому читанні законопроект, який дозволяє працюючим пенсіонерам отримувати у повному розмірі пенсії за особливі заслуги перед Україною. Ще одним, схваленим у першому читанні законопроектом у авторстві Івана Бокого (СПУ), передбачається поширити право на призначення пенсії за особливі заслуги перед Україною на громадян, нагороджених Грамотами та Почесними Грамотами Верховної Ради України та Президії Верховної Ради УРСР. У першому читанні також схвалено зміни до деяких законодавчих актів України, які узгоджують чинне законодавство з положеннями Закону «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам», що набрав чинності з 1 січня ц. р. У першому читанні прийнято і зміни до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Пропонується розширити перелік осіб, на яких поширюватимуться норми цього закону. Парламент також схвалив у цілому зміни до Закону «Про звернення громадян», що зобов’язують надавати громадянам при розгляді їх заяв чи скарг аргументовану відповідь, якщо доступ до певної інформації обмежено.
На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради поінформував про чергові зміни у складі депутатських фракцій і груп. Народні депутати Станіслав Стребко та Ярослав Сухий вийшли зі складу депутатської фракції «Трудова Україна—НДП». Юлія Чеботарьова залишила лави депутатської групи «Союз», а Іштван Гайдош вийшов із фракції СДПУ(о). Володимир Литвин також повідомив, що у Верховній Раді сформовано нову депутатську групу — «Демократична Україна». Очолив її народний депутат Ігор Шаров. У складі «Демократичної України» нині 14 депутатів.