Роком економічного стрибка назвав 2004-й президент тернопільського об’єднання світлотехнічних підприємств «Корпорація «Ватра», голова наглядової ради ВАТ «Ватра» Роман Яремчук. Нарощування обсягів випуску продукції перевершило усі сподівання, її продаж зріс на 43 відсотки при тому, що працюють тут тільки за замовленнями. На 32 відсотки підвищилася продуктивність праці, а енергозатрати зменшено на чверть. Прибутки вразили навіть керівників: вони зросли у сім разів! І все-таки найголовнішим показником вважають зарплату: вона підвищилася на 25 відсотків. Очікується, що нинішнього року ватрівці приплюсують до своїх зарплат іще стільки ж. При цьому частка заробітної плати у собівартості продукції зростає. Якщо торік вона становила 12 відсотків, то цього року орієнтуються на 20, а там і 30 відсотків стануть реальними. Це дуже важливий не тільки економічний, а й соціальний показник. Окрім того, зарплата тут диференційована. Образно кажучи, платять не тільки за руки, а за руки з головою. Тим, кого особливо цінують, без кого не можуть обійтися, встановлено доплату з коефіцієнтом 1,5, тим, хто старається, працює творчо, — 1,25, решті — 1.
То звідки такий стрибок? Початок поклала реструктуризація підприємства. Тут вирішили, що такий великий конгломерат, яким була «Ватра», не міг ефективно працювати. Надто далеко були одне від одного цілі підприємства й інтереси конкретного працівника. Конгломерат розділили на дев’ять юридично самостійних, а економічно дуже залежних одне від одного підприємств, які об’єдналися у корпорацію. Заводи займаються виробництвом і продажем продукції.
Нова роль в акціонерного підприємства. Воно обслуговує основні фонди, забезпечує виробництво енергетичними ресурсами. Інтереси ВАТ і корпорації тісно переплетені. За словами голови правління ВАТ Ореста Драгана, торік на охорону праці, поліпшення її умов витрачено 200 тисяч гривень. У цехи приємно зайти: обладнання хоч і не нове, але доглянуте, пофарбоване. Для працівників придбали куртки, чоботи, безрукавки. Цього року візьмуться за оновлення фасаду. Одне слово, працювати на «Ватрі» знову стає престижно.
На відміну від інших підприємств, котрі в ході приватизації «скидали» інфраструктуру як щось обтяжливе і зайве, «Ватра» зуміла зберегти і будинок культури, і спортивну базу, і медичну частину. Щоправда, і до цих закладів підхід змінився. Кошти вони зароблятимуть не просто здачею в оренду приміщень, а наданням послуг працівникам. Буде більше концертів, вшанувань ветеранів, виставок, вистав, спортивних змагань — вищою буде зарплата в організаторів цих заходів.
Але основний двигун благополуччя — виробництво. «Ватра» довела, що на пострадянському просторі кращої, надійнішої, помірної за цінами промислової світлотехніки ніхто не запропонує. Нею оснащують шахти, металургійні і хімічні комбінати, залізницю, інші транспортні підприємства. У добрий час сказати, ватрівські світильники ще жодного разу не підвели, хоча працюють переважно у вибухонебезпечній зоні.
Найбільший ринок — у Росії, тут реалізують більш як 60 відсотків продукції. Проникають у Середню Азію, налагоджують партнерські стосунки з Німеччиною, Словаччиною, Польщею, Угорщиною. Все частіше виграють тендери, причому за кордоном — легше, ніж в Україні. Генеральний директор корпорації Василь Щиренко пишається тим, що «Ватра» братиме участь у реконструкції таких гігантів, як «Криворіжсталь» в Україні і Магнітогорський металургійний комбінат у Росії.
Не розучилися робити і побутові світильники. Причому розкішні: з позолотою, гарно обробленим кришталем. Замовляли тут люстри Одеська і Харківська юридичні академії. Речі високохудожні, відповідна й ціна. Нині вони по кишені небагатьом, але ось розбагатіємо, мріють на «Ватрі», сформується в Україні середній клас — і серійний випуск буде відновлено.
Та й самі на місці не стоятимуть. Ресурс обладнання через кілька років вичерпається, тож потрібні чималі кошти на технічне переоснащення. Зароблятимуть їх самі, на зайшлих інвесторів не розраховують. Вважають, що самі можуть бути й інвесторами, й ефективними господарями. Вже почався процес концентрації розпорошених у ході приватизації по всій Україні акцій на підприємстві. Світить «Ватра» не тільки іншим, а передусім собі.

Тернопільська область.