Оголосивши про початок курортного сезону на Херсонщині вже з 1 травня, органи місцевого самоврядування не потурбувалися про те, щоб надійно захистити оздоровниці від пожеж, які тут трапляються чи не кожного літа. З чотирьох найбільших сільських курортів на узбережжі Чорного та Азовського морів свою пожежну частину спромоглися відродити тільки в селі Лазурному Скадовського району. А решту «прикриватиме» Держслужба з надзвичайних ситуацій України, відрядивши туди автоцистерни з сусідніх міст. На додачу, сільські ради подекуди взагалі самоусунулися від надання допомоги вогнеборцям.

— Напередодні відкриття сезону звернулися до Новофедорівської сільради Голопристанського району, якій адміністративно підпорядковане курортне селище Залізний Порт на Чорному морі. Просили допомоги у поселенні бійців розрахунку нашої пожежної машини та закупівлі пального для її виїздів. Наше звернення просто проігнорували, навіть не запросивши представників ДСНС до участі у нараді з підготовки до прийому відпочивальників, — прикро здивований в. о. начальника управління ДСНС у Херсонській області полковник Сергій Чорний.

Зазвичай приморські оздоровниці Херсонщини щоліта приймають майже два мільйони гостей з України, Росії та Білорусі. Нинішнього року тут очікують, що їх кількість зросте ще на мільйон — сюди поїдуть українці, які раніше відвідували Крим. Через це збільшується насамперед навантаження на електричні мережі, короткі замикання в яких є найрозповсюдженішою причиною пожеж.

Вл. інф.