Євротеоретиків в Україні змінюють європрактики. Чи зможуть вони зробити таку пропозицію Європі, від якої старенька, котра нещодавно омолодилася, буде не в змозі відмовитися? Чи можна говорити про принципово нові відносини України і Євросоюзу або лише про поліпшення загального клімату? У медіа-центрі «Кандидат» роздумами на тему євроінтеграції поділилися посли Франції і Німеччини Філіп де Сюремен і Дітмар Штюдеман, народний депутат України, кандидат на посаду глави нового Держкомітету з питань євроінтеграції Олег Рибачук, українські політологи.
Олег Рибачук сприймає євроінтеграцію як конкретну мету і домагатиметься її як банківський менеджер. «Ми не романтики, ми розуміємо, який обсяг роботи треба зробити, в нас усе розписано на п’ять років уперед», — наголосив майбутній глава майбутнього держкомітету, додавши, що євроінтеграція буде справою життя не тільки його структури, а кожного міністерства і кожного міністра. Тому першим кроком нового Президента стане адмінреформа.
Євроінтеграція України має бути не самоціллю, а орієнтиром, вважає Надзвичайний і Повноважний Посол ФРН в Україні Дітмар Штюдеман. «Україна може в будь-який момент подати заявку на вступ до ЄС, але немає нічого гіршого, ніж із тріском провалитися», — заявив дипломат. Важливо, щоб революційний оптимізм був підкріплений активною політикою. Щодо стриманості єврочиновників до України, то в них на це є причини. Приміром, важкість у шлунку від недавнього розширення. Французький дипломат Філіп де Сюремен заявив, що нині Україна — модна країна. Недарма така кількість європейців приїхала сюди зі своїми родинами на Різдво як спостерігачі за виборами. Модою гріх не скористатися: уникаючи ілюзій, конкретними діями довести серйозність претензій на членство в ЄС. Посол Франції вважає, що не можна порівнювати Україну і Туреччину. У кожної країни свій шлях до Євросоюзу, і дипломат не сумнівається, що в Києва він може бути коротший.
Під час дискусії також наголошували на потребі чіткого бачення ієрархії інтеграційних просторів — ЄС, ЄЕП, СНД, НАТО. Серед підводних каменів євроінтеграції — дефіцит кадрів, невизначеність з конституційною реформою, проблематичність проведення непопулярних реформ за рік до парламентських виборів. Загальний висновок — необхідні скоординовані дії і розуміння, що мода скороминуща, а Україна і Європа — поняття вічні.