А у Збаразькому замку на Тернопільщині триває туристичний сезон «Мандруємо замками Тернопілля-2014». Прогнозують, що він буде непростим. За словами генерального директора Національного заповідника «Замки Тернопілля» Анатолія Маціпури, потік туристів зменшиться на 40—50 відсотків. 

І все ж для них підготували кілька цікавинок. До заповідника додалися Скалатський і Скала-Подільський замки. З’явилася можливість включити до туристичного маршруту замки у Хотині (Чернівецька область), Скалі-Подільській (Тернопільська) і Кам’янці-Подільському (Хмельницька). Нові експозиції відкриються у Теребовлянському замку. Триває реконструкція палацу князів Вишневецьких у селищі Вишнівці Збаразького району, зокрема знаменитої дзеркальної зали.
На Тернопільщині — третина всіх замків України, проте більшість з них — у занедбаному стані. На думку Анатолія Маціпури, нині головне — збереження пам’яток історичної спадщини. На жаль, держава на це не виділяє грошей, а те, що заробили самі, заморожено. Єдина надія — на бізнесові структури і грантові проекти. Наразі заповідник працює за трьома європроектами.
Також необхідно подбати про центральні дороги. Чимало туристів, особливо з-за кордону, обмежуються Львовом. На Тернопільщину не доїжджають через розбиті дороги.
Та попри всі проблеми відкриття туристичного сезону було насиченим. 
У рамках свята відбулися Х Міжрегіональний фестиваль козацької та української народної патріотичної пісні «Забуттям не заросте честь і слава козаків», фестивалі вареників (на знімку) і капусняку.
Фото автора.