Я маю земельний сертифікат, який найближчим часом обмінюватиму на державний акт на право власності на землю. Але за отримання державного акта сільрада вимагає у мене гроші. Чи правомірно це?


Олексій ФЕДЬКОВ.


Дніпропетровська область.

Згідно з пунктом 2 Указу Президента «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям» право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства.
Водночас Земельним кодексом України встановлено, що право власності на землю виникає після одержання документа, що посвідчує це право (ст. 22). Тобто таким документом є сертифікат на право на земельну частку (пай) встановленого зразка. Реєстрація сертифіката проводиться відповідною районною державною адміністрацією.
Після видачі громадянинові державного акта на право приватної власності на земельну ділянку і його державної реєстрації у вас виникає право приватної власності на землю (конкретну земельну ділянку з чітко визначеними межами), при цьому сертифікат на право на земельну частку (пай) повертається до районної державної адміністрації. Під час його отримання ви ставите свій підпис у книзі реєстрації.
Щодо питання оплати державного акта, то ви маєте право отримати безкоштовно земельну ділянку у розмірі земельного паю. А оплатити вам треба лише вартість землевпорядних робіт, необхідних для виділення земельного паю в натурі (на місцевості), та виготовлення державного акта.
Можливі випадки, коли власники земельних сертифікатів не оплачують проведення землевпорядних робіт та виготовлення державних актів. У такому разі у вашому селі виконання цих робіт має здійснюватися за сприяння Проекту підтримки приватизації землі в Україні. Про існування такого проекту можна дізнатись в сільській раді.


Ірина МАЧУСЬКА, юрист.