Голова Комітету з питань бюджету ВР і один з можливих кандидатів на посаду глави українського уряду Петро ПОРОШЕНКО готовий стати Прем’єр-міністром України. Про це він заявив в інтерв’ю «ГУ».

— Чи поділяєте ви думку однопартійців про те, що у вас найбільше шансів очолити уряд?
— Не поділяю. Найбільше шансів у того кандидата, якого запропонує на розгляд парламенту Віктор Андрійович Ющенко. Я лише маю підстави стверджувати, що деякі потенційні кандидатури матимуть труднощі з проходженням через Верховну Раду. Прогнозую досить тверду і серйозну дискусію. Це стане моментом істини для всіх політичних сил. Де насправді вони себе бачать: у владі чи в опозиції.
— Які труднощі ви бачите для себе?
— Для себе я їх не бачу.
— Ваша кандидатура пройде без проблем?
— Річ у тім, що я не проводив консультацій з жодною з фракцій. Вважаю це некоректним. Тільки-но буде подано кандидатуру, тоді мені буде що сказати фракціям. І я сподіваюся на досить серйозну підтримку з їх боку.
— Тобто, ви не вдаєтеся до жодних кроків, щоб обійняти цю посаду?
— Не вдаюся. Спочатку має прийняти рішення Віктор Андрійович.
— Що ви можете сказати з приводу версії про те, що главою уряду при президенті Ющенку стане технократ, котрий лише чітко виконуватиме його інструкції. Ви готові до такої ролі?
— Я стверджую, що прем’єром має бути ефективний професіонал. Це визначальний критерій, а не партійна належність чи відсутність бізнесу. Хоча, справді, кандидат повинен відмовитися від лідерства в партії. Щодо бізнесу, то позиція Віктора Андрійовича полягає в тому, щоб це була людина, яка на момент входження на посаду була реально відділена б від бізнесу. Для того, щоб вона не могла використовувати важелі влади для впливу на свій бізнес. Я готовий вперше в Україні детально розписати таку процедуру. І вона буде обов’язкова не лише для прем’єра, а і для кожного, хто збирається працювати в органах виконавчої влади.
— Ви вважаєте себе відокремленим від бізнесу?
— Так. Я в цьому глибоко переконаний. Ті підприємства, до яких я колись мав відношення, пройшли дуже серйозні випробування і були практично знищені режимом.
— Ви готові стати прем’єром?
— Я вже не раз зазначав, що вважаю себе готовим до цієї роботи.
— Ваші перші кроки на цій посаді?
— Реальне наповнення і фінансове забезпечення тих програм, з якими Ющенко переміг на виборах. Друга позиція — це знищення корупції, що паралізувала всі галузі влади. Буде розроблена окрема програма. Кожен громадянин має бути переконаний, що обличчя влади змінилося. Вона перестала брати хабарі.