Упродовж трьох днів на запрошення Польської футбольної асоціації у Варшаві перебувала делегація Федерації футболу України на чолі з першим віце-президентом і виконавчим директором ФФУ Олександром Бандурком.
Мета візиту української делегації — зустріч з польськими колегами, представниками уряду та парламенту Республіки Польща. Обговорювали вони подання спільної заявки на участь у тендері за право проводити фінальну частину Євро-2012 в обох країнах. Нагадаємо, що 28 вересня 2003 року у Львові на засіданні виконкомів ФФУ та ПФА прийняли рішення про спільне проведення чемпіонату Європи.
Кореспондент «Голосу України» одразу після повернення нашої делегації запитав пана Бандурка:
— Чи не підштовхнули польську та українську сторони на зустріч у Варшаві останні заяви про свої наміри проводити Євро-2012, зокрема, у Греції, Італії?..
— Заяви згаданих країн не мали жодного впливу. Це була планова зустріч. Нам разом із партнером треба було визначитися остаточно, бо до 31 січня маємо подати заявку до УЄФА. В результаті польська та українська сторони ще раз підтвердили свій намір.
— З ким зустрічалися в польській столиці?
— Під час неофіційної зустрічі з паном Яном Чаладаєм, членом польського парламенту та головою групи з міжпарламентських зв’язків, було визнано, що уряди обох країн мають тісно співпрацювати і надати федераціям усю належну допомогу стосовно зазначеного заходу.
Про це говорили і під час зустрічі з представниками польського уряду. Яцек Ключковський, керівник групи радників прем’єр-міністра, та Вацлав Вільчинський, міністр спорту Польщі, зазначили, що проведення чемпіонату Європи з футболу є не лише суто спортивним заходом, а може надати потужного поштовху розвиткові всього господарського комплексу. Тому якнайширша підтримка цього заходу урядами обох країн вкрай важлива. Для цього 25 січня 2005 року пан Вільчинський винесе на обговорення парламенту відповідну постанову. Почнеться робота і на регіональному рівні — польський міністр запросив президента ПФА Міхала Листкевича до участі в зустрічі з маршалками воєводств, де він зможе виступити з приводу спільного проекту.
— А що робиться у нас?
— Найголовніше, що стосовно Євро-2012 підписано указ Президента і прийнято постанову Кабінету Міністрів. Окрім того, виконавча дирекція ФФУ має певні напрацювання з підготовки до участі в тендері, якими поділилася з польськими колегами. А також представила власний проект плану заходів про спільну підготовку до участі в конкурсі на право проведення Євро-2012. Нагадаю, що десять регіонів нашої країни вже висловили бажання взяти участь у підготовці і проведенні чемпіонату. Ми також налагодили контакти з фірмами, котрі готували Євро-2004 у Португалії, і маємо попередні домовленості про співпрацю.
— Зрозуміло, що конкретні кроки можливі лише за перемоги в суперечці за право проведення фінальної частини чемпіонату. Коли має відбутися тендер?
— У грудні 2006 року...