Через теплу зиму під загрозою опинився врожай кісточкових і навіть озимих

Аномально тепла зима, коли замість завірюхи, що проймає до кісток, — мінімум снігу, калюжі з горобцями, які купаються, щодня б’є температурні рекорди. Такий «плюс» за вікном у середині січня востаннє, за запевненнями синоптиків, був 15 років тому. Радість від весняних днів серед зими затьмарюють повідомлення Гідрометеоцентру, які особливо засмутять курортників, котрі віддають перевагу літньому відпочинку в Криму: можливе різке похолодання призведе до загибелі на півдні частини врожаю кісточкових плодів.
Говорити про це є всі підстави. У Криму, відзначає начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеоцентру Тетяна Адаменко, у всіх кісточкових почалося набрякання бруньок, а, за спостереженнями синоптиків, останніми роками дуже часті явища, коли після теплої зими настають весняні морози. Так було і торік: у перші дні квітня температура в Криму була на 5 градусів нижче, ніж у Чернігові, через що і постраждали плодові дерева.
Але зимовий «плюс» може призвести до куди більшого мінуса, ніж ціновий стрибок на черешню через її неврожай на прилавках базарів. Тепла погода стала причиною зниження зимостійкості озимих. Ослабленим у такий спосіб посівам тяжче протистояти тепер можливим несприятливим чинникам, таким як сильні морози надалі, покриття ґрунту крижаною кіркою і кисневе голодування рослин.
Водночас відсутність снігу на полях призводить і до зниження вологи в ґрунті — злаковим це також не на користь. Зазвичай за зиму гине 5—13 відсотків озимих, однак, якщо різко настануть сильні і тривалі холоди, ми можемо втратити їх половину, а то й більше. У такій ситуації інформація МінАП про те, що посівні площі озимих під врожай нинішнього року порівняно з 2004-м розширено на 0,8 мільйона гектарів, скоріше насторожує, ніж радує.
Тепла погода сіяє на полях країни ще одну загрозу — погіршення фітосанітарного стану сходів. Гризуни активізувалися як ніколи, а шкідливим комахам і небезпечним для рослин хвороботворним грибкам м’яка зима тільки на користь. Ще напередодні нового року багатьом сільгоспвиробникам довелося нести додаткові витрати. Так, у Херсонській області майже 211 тисяч гектарів орних земель, з них 134 тисячі — під озимими культурами виявилося заселеними мишами. Якщо гризунів не труїти — до весни за такої погоди розмножаться неймовірно. Тоді прощавайте, зернові прогнози, які поки що радують своєю щедрістю.