Інститут біології південних морів ім. О. О. Ковалевського Національної академії наук України — єдина в країні наукова організація, що займається дослідженнями з усього спектра гідробіологічних проблем Світового океану. Яким був для колективу минулий рік, чого чекає інститут зі світовим ім’ям від року нового? На ці запитання академік НАН України, директор Інституту біології південних морів Валерій ЄремеЄв, постійний передплатник «Голосу України», нашому кореспондентові Світлані Калиновській відповів так:

— У 133-річній історії інституту 2004 рік був досить успішним. Про це свідчать численні найцікавіші результати досліджень з цілої низки базисних наукових напрямів. Найзначиміші, на мій погляд, нові експериментальні дані одержала доктор наук Неля Геннадіївна Сергеєва. Вони підтверджують розроблену нею таки концепцію про розподіл життя у глибинах Чорного моря. Виявлення в зоні так званого сірководневого зараження невідомих для науки гідробіонтів є серйозним доказом наявності просунутих форм життя в анаеробних умовах цього унікального басейну.
Вражаючий цикл досліджень було виконано і представниками відомої в країні й у світі радіоекологічної школи академіка Полікарпова. Відкриття ними (ще в 1989 р.) явища інтенсивного газового розвантаження стало потужним стимулом для організації вітчизняними і зарубіжними дослідниками численних спеціалізованих експедицій в акваторії Чорного моря.
Цьогоріч учені Інституту біології південних морів брали участь у чотирьох наукових рейсах на суднах «Професор Водяницький» (Україна) і «Посейдон» (Німеччина). Вони вивчали середовищеутворювальну роль та екологічні наслідки інтенсивних струменевих метанових газовиділень на дні Чорного моря. Проводилася також оцінка потужності і складу газових сипів як однієї з пошукових ознак наявності покладів газогідратів — перспективної паливної копалини. Розвідка і промислове її освоєння може в недалекому майбутньому істотно змінити на краще можливості використання енергетичного і, зокрема, чорноморського метаногідратного потенціалу України. Добре, якби вже наступного, 2005 року.
Новий рік зустріли з оптимізмом, але не чекаємо жодних чудес. Розвиток сучасної науки неможливий без солідних цільових інвестицій, а для цього потрібні політична й соціальна стабільність, загальнонародна злагода і стійкий прогрес в економіці. Ми цілком переконані — морський вектор під час визначення ключових, критично важливих позицій національної політики України буде одним із її найважливіших пріоритетів. Для тих, хто нікуди не пливе, просто не буває попутного вітру. Для практичної реалізації розроблених у загальному вигляді принципів стійкого використання морського середовища та його ресурсів потрібна буде нова якість знань і наукової інформації. А Інститут біології південних морів на місці не стоїть, аби тільки було фінансування.