Революції приходять і минають, а їсти хочеться завжди. Чи зміниться меню вітчизняних пенсіонерів і малозабезпечених верств населення країни, залежить від соціальної спрямованості держбюджету—2005. Уряд Віктора Януковича ще торік у вересні заклав до майбутнього головного фінансового документа бомбу сповільненої дії. Мова йде про передвиборне підвищення пенсій та інших соцвиплат до рівня прожиткового мінімуму (284 грн. у 2004 році). Ця благодійна акція додатково потребує від бюджету 1,1 млрд. грн. щомісяця. І то крім обов’язкових пенсійних виплат, на погашення яких, наприклад, минулого місяця Пенсійному фондові треба було 4,4 млрд. гривень.
Бувши кандидатом у Президенти України, Віктор Ющенко розкритикував популістську соціальну політику свого тезка. Однак пообіцяв знайти фінансові можливості зберегти встановлений рівень пенсійного забезпечення.
В ідеалі (прагматичні експерти стверджують, що за нинішніх темпів економічного розвитку його можна буде досягти років через десять) усі соціальні розрахункові норми мають бути тотожні. Говоримо про мінімальну пенсію, зарплату та мінімальний прожитковий рівень.
Недавно Верховна Рада підняла прожитковий мінімум в Україні до 432 гривень, подолавши вето Леоніда Кучми на підвищення цього нормативу.
Закон передбачає прожитковий мінімум на 2005 рік для дітей у віці до 6 років — 335 гривень, для дітей від 6 до 18 років — 422 гривні, для працездатних осіб — 409 гривень, для непрацездатних — 300 гривень.
Крім того, наприкінці грудня парламент України встановив розмір мінімальної пенсії за віком не нижче від прожиткового мінімуму, визначеного на час нарахування пенсії. Ці зміни в законодавстві повинен врахувати Кабінет Міністрів у державному бюджеті на 2005 рік.
Очевидно, бюджетний ковпак доведеться перековпакувати. Про свої наміри це зробити неодноразово заявляв Віктор Ющенко.
Ну, а поки що пенсійні «перегини», схоже, зачепили військових. Нагадаємо, що ще влітку було прийнято закон, який скасовував диспропорцію в нарахуванні пенсій військовослужбовцям, звільненим у запас до і після 1992 року. Зокрема, було визначено поетапну виплату перерахованих пенсій: 50% з 1 січня 2005 року і в повному обсязі — в наступному році. Перший заступник міністра оборони України генерал-полковник Дмитро Рудковський вважає, що в пенсійному забезпеченні громадян нашої країни склалася парадоксальна ситуація. Її парадоксальність пов’язана з вересневим підвищенням рівня пенсій, що, безсумнівно, збільшило тиск на бюджет. Однак, на думку Рудковського, це не може служити підставою для Мінфіну й уряду вирішувати проблему за рахунок військових пенсіонерів.
— Але саме на такий крок пішов Кабмін, включивши до держбюджету на 2005 рік статтю 39, — коментує перший заступник міністра оборони. — Вимоги статті: щомісячна надбавка за безперервну військову службу, яка за прийнятим пенсійним законом у повному розмірі включається до нової бази нарахування пенсій, на 2005 рік має бути зменшена наполовину. І це при тім, що вже не тільки надбавка, а й весь розмір перерахованої пенсії зменшений удвічі.
За словами генерал-полковника Рудковського, зараз готується депутатський запит до Конституційного суду про правомірність положень статті 39 держбюджету—2005.