Так оптимістично налаштована співголова коаліції «Сила народу» Юлія Тимошенко з приводу довгоочікуваних подій — церемонії інавгурації новообраного Президента України Віктора Ющенка і подання до парламенту кандидатури на пост глави уряду. І це попри відомі судові перипетії довкола оголошених ЦВК результатів виборів та серйозних претензій інших впливових людей з оточення Віктора Андрійовича на прем’єрську посаду.
Свій оптимізм з приводу першого питання Юлія Володимирівна на прес-конференції пояснила тим, що, ознайомившись зі змістом скарги кандидата В. Януковича, команда В. Ющенка не бачить будь-яких підстав для Верховного Суду переглядати рішення Центрвиборчкому про перемогу «помаранчевого» кандидата.
А ось віра Юлії Володимирівни в позитивне для неї рішення стосовно головної кандидатури, яку Віктор Ющенко подасть до парламенту на затвердження Прем’єр-міністром, уже базується на «наявності підстав». Вони, за словами лідера БЮТ, закладені ще влітку минулого року у «формальній угоді про формування коаліції «Сила народу», де «чітко записано все, що стосується посади Прем’єр-міністра».
Щоправда, на уточнювальне журналістське запитання про те, яке саме прізвище майбутнього глави Кабміну вказано в документі, Юлія Володимирівна з притаманною їй чарівною посмішкою запропонувала представникам мас-медіа «вгадати з трьох разів».
Недогадливих і песимістично налаштованих «залізна леді Ю.» підбадьорила запевненням: «Немає жодного шансу, що якщо моя кандидатура буде внесена, вона не буде проголосована».
До того ж Ю. Тимошенко не лише так «стовідсотково» переконана у власній перспективі очолити уряд, а й запевнила журналістів у «безпроблемному» формуванні Віктором Ющенком... нової парламентської більшості (мовляв, проблема буде не в тому, щоб залучити до неї 226 депутатів, а в тому, щоб вчасно поставити бар’єр для всіх можливих 450 бажаючих перейти у більшість).
Менш оптимістично претендентка на прем’єрську посаду висловилася з приводу формування майбутнього нового уряду. Мовляв, тут безпроблемно вдасться знайти компроміс у розподілі портфелів, проте вона бачить проблему в іншій площині — «де взяти стільки чесних, відданих Україні професіоналів, які зможуть зайняти посади, які ми мусимо звільнити від старої команди».
«Мене влаштує будь-який прем’єр, чию кандидатуру запропонує Президент і підтримає більшість», — зауважив, коментуючи нинішні актуальні теми іншому журналістському колективу, Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Він сподівається, що новий уряд буде «коаліційним, а не фракційним».
Сам Віктор Ющенко, продовжуючи «кадрові» консультації з політичними силами, досі «єдиної узгодженої кандидатури» на прем’єрський пост не назвав. Бо, по-перше, такої, судячи з усього, немає, по-друге, добре знає, що буває з «єдиними й узгодженими», по-третє — ще є час. Кандидата на пост глави Кабміну він обіцяв назвати під час інавгурації. Отож 19 січня можемо мати одразу три радості — знати імена Президента і прем’єра, остаточно фінішувати у піврічних президентсько-виборчих перегонах. Хоча й не виключено, що поталанить нам водночас і на четверте свято — якщо інавгурація відбудеться 22 січня, коли відзначаємо День соборності України.