12 січня 2005 року в заяві з трибуни Верховної Ради фракція Народної аграрної партії України висловила рішучий протест діям Кабінету Міністрів, які спрямовані на знищення перших паростків паритетності у відносинах села і держави. Йдеться не лише про порушення домовленостей аграрників з урядовцями про конструктивну співпрацю в питаннях реанімації українського села. Насамперед відбувається дискредитація державної аграрної політики і грубо плюндруються закони України.
Судіть самі. За цілком виконаного в 2004 році державного бюджету, про що заявляє уряд, по суті, зірвано фінансування більшості державних програм по Міністерству агрополітики. В результаті цього провалено виконання таких важливих програм, як доплата за реалізований молодняк підвищених вагових кондицій, свиней, курок-бройлерів, доплата за посіви зернових культур, здешевлення короткотермінових кредитів, та інші. Фракція двічі зверталася з трибуни Верховної Ради з вимогою до М. Азарова негайно вплинути на ситуацію, що складалася.
Однак на ці вимоги зреагували лише 6 січня, напередодні свят, коли Держказначейство повідомило міністерство про виділення асигнувань у сумі 388 млн. грн. При цьому паралельно, за усним розпорядженням того само Держказначейства регіональним відділенням було заборонено проводити розрахункові операції з окремих державних програм, а кошти, по суті, відкликано. То хіба це по-державному?! Збунтували народ, поманили пряником, а, виходить, в черговий раз просто посміялися з селян... Сьогодні у фракцію надходить безліч дзвінків, телеграм від розгніваних селян. Причому і з заходу, і зі сходу, з Тернополя і Донецька. То що це за політика така!?
Подібні «принципи» роботи уряду ведуть сільське господарство України до надзвичайно скрутного становища, викликають недовіру людей до влади, руйнують віру селян у слово держави.
У зв’язку з цим фракція НАПУ категорично вимагає від уряду негайно виконати закон і свої зобов’язання, повернути селянам борг і не провокувати їх до застосування протестних заходів. Всі мають знати, що терпець може урватися, селяни теж можуть вийти на Майдан. Але тоді буде інша розмова!


Ігор ЄРЕМЕЄВ, керівник фракції.