Поки інавгурація українського Президента відкладається до кінця тижня, на її «батьківщині» — в Америці — вона відбудеться 20 січня. Урочистий вступ на посаду в Україні започатковано 5 грудня 1991 року. Новообраний Президент України Леонід Кравчук у той день склав присягу глави держави. Інавгурація — у більшості країн подія вельми важлива й урочиста. Звісно, після неї обговорюють такі речі: що сказав президент і на скільки за один день схуд державний гаманець.
Так, торішня інавгурація президента Грузії Саакашвілі обійшлася в 100 тисяч доларів США. А посвята на найвищу державну посаду в 2000 році Володимира Путіна коштувала шість мільйонів рублів (або майже 200 тисяч доларів).
Інавгурація Джорджа Буша-молодшого в 2001 році обійшлася казні Америки в один мільйон доларів. Це день війни в Іраку. Зауважимо, федеральний бюджет Америки становить більше двох трильйонів. Щоправда, реальна вартість урочистого сходження Буша на «президентський трон» у 40 разів більша. (А, скажімо, інавгурація Білла Клінтона обійшлася оргкомітету в 30 мільйонів «зелених»). Бо затрати сплачуються за рахунок продажу квитків і приватних пожертв, суму яких не обмежують. Нинішня 54-та церемонія буде особлива (20 січня виповнюється 200 років з дня проведення першої інавгурації на Капітолійському пагорбі у Вашингтоні). Її висвітлюватимуть 15 тисяч журналістів. Комітет з інавгурації розраховує зібрати 40 мільйонів доларів і на мінімальні витрати з бюджету. Так, квитки на офіційну церемонію Джорджа Буша, в тому числі й обід при свічках з президентом, коштує 100 тисяч доларів. Тим, хто розраховує на «ексклюзивний ланч» з Бушем і віце-президентом Чейні, доведеться викласти чверть мільйона. Для молоді влаштовують окрему «вечірку», яку проведуть доньки президента Дженні і Барбара Буш. Крім дорогих квитків на інавгурацію, продаються і недорогі — на інавгураційний бал та роздаються безкоштовні запрошення на спеціальний інавгураційний бал для військових. А потім святковий гала-концерт та феєрверки.
Урочистості в Україні будуть дещо скромнішими — на інавгурацію витратять 4,3 мільйона гривень (це більш як 800 тисяч доларів). Раніше сценарії таких заходів розробляли відповідні служби адміністрації Президента. Київ цього разу побачить більше іменитих гостей, ніж 30 листопада 1999 році. Того дня інавгурація в Палаці «Україна», як писали тоді ЗМІ, була «дуже скромною». Держава взяла на себе витрати лише за утримання керівника і двох членів офіційних іноземних делегацій. Всі гості, окрім тодішнього президента Азербайджану Гейдара Алієва, того самого дня 30 листопада від’їхали з Києва.
І все-таки, можливо, варто було б запозичити досвід американців. І проводити урочистий вступ на посаду глави держави за благодійні внески.