З відомих причин у порядку денному сесійних засідань Верховної Ради поки що відсутнє питання, заради якого сесію було продовжено. Про це заявив учора Голова ВР Володимир Литвин під час погоджувальної ради керівників фракцій і голів комітетів. Він висловив сподівання, що питання про інавгурацію Президента України все-таки буде вирішено цього тижня.
Володимир Литвин поінформував, що народні депутати розглянуть більш як 50 питань. Із них — дев’ять законопроектів, внесених урядом, і один — Нацбанком. Зокрема, у вівторок запропоновано обговорити 16 проектів законів, у середу відбудеться тільки ранкове засідання і є можливість розглянути вісім законопроектів. Четвер — традиційно насичений день: 19 питань, із них чотири — організайційні, про законопроекти, що втратили актуальність. У п’ятницю депутати розглянуть чотири законопроекти і є вірогідність того, що Верховна Рада завершить сесію. «Якщо ні, то будемо працювати далі», — зазначив Володимир Литвин.
Це пов’язано з тим, що уповноважений фракції «Наша Україна» Віктор Пинзеник та голова Комітету з питань бюджету Петро Порошенко внесли пропозицію не припиняти роботи парламенту задля того, щоб в Україні нарешті відбулося правове забезпечення передачі влади.
Володимир Литвин зазначив: режиму очікування не буде, адже можна скликати позачергове чи додаткове засідання у будь-який час. Щодо майбутньої інавгурації, то, на думку Володимира Литвина, є одна проблема: як розмістити всіх бажаючих у стінах парламенту. Він вважає за потрібне організувати трансляцію на вулицю. «Сьогодні є повна готовність до цього акту», — наголосив він.
Під час погоджувальної ради відбулася коротка дискусія щодо можливості перерозподілу комітетів у нових політичних умовах. Голова ВР переконаний, що «до завершення каденції цим складом парламенту якихось «тектонічних» зрушень як-то перерозподіл комітетів не відбудеться». «Парламент налаштований на те, щоб забезпечити стабільність у стінах Верховної Ради, а все інше — то політичні ігри, на які мають право політики», — зазначив Володимир Литвин. Він також додав, що опозиція формується за результатами парламентських виборів, а у нас в країні відбулися президентські. «Треба думати не про своє місце у цьому мінливому житті, а про те, як прийняти рішення, на котрі давно очікує суспільство», — вважає він. А загалом цей тиждень Голова Верховної Ради назвав «тижнем інтенсивних консультацій».