Верховний Суд України розпочав відкритий розгляд скарги кандидата на пост Президента України В. Януковича на бездіяльність, дії та рішення Центральної виборчої комісії

Судова палата у цивільних справах ВС двічі відмовляла представникам В. Януковича (спочатку Володимиру Зайцю, а потім швейцарським адвокатам) у заявленому ними відводі судді Лілії Григор’євої, оскільки суддя під час постановлення ухвали (якою зі скарги було виключено деякі вимоги) діяла в межах, передбачених цивільно-процесуальним законодавством, і обставини, які викликають сумнів у її безсторонності, відсутні.
Далі не було задоволено клопотання вже представників В. Ющенка, які просили не допускати іноземних громадян (адвокатів із Швейцарії) представниками Януковича Віктора Федоровича.
Відмовили також іще одному колишньому кандидату на пост Президента України Наталії Вітренко, яка просила залучити її до участі у справі як зацікавлену особу, котра брала участь у виборчому процесі, правомірність якого оскаржується Януковичем, тим більше, що оскаржується весь виборчий процес, а не лише його окремий етап — повторне голосування з виборів Президента України 26 грудня.
Не отримавши відводу Л. Григор’євої, Тарас Чорновіл заявив відвід уже всьому складу цивільної палати з передачею розгляду справи Пленуму ВСУ.

Отримавши чергову відмову, представники скаржника надали ще одну заяву — тепер вже про визначення підсудності справи і передачу її за підсудністю до Вищого адміністративного суду України. .... Це клопотання теж не було задоволено судом.
На час підготовки газети до друку Верховний Суд продовжує розгляд справи. Рішення, найімовірніше, суд постановить на п’ятий день, як і у випадку зі скаргою В. Ющенка.


***


Тарас Чорновiл, представник В. Януковича у Верховному Суді України:
— Я не хочу давати коментарі наперед, але коли процес почався з порушень, скажімо, позиція судді Григор’євої, яка фактично «ріже» основну скаргу і демонструє тим уже повну упередженість і фактично блокування розгляду справи по суті, а це втручання в розгляд справи. Після заяви Григор’євої, рішення, яке вона прийняла, одразу ж почали говорити про конкретні дати інавгурації.
Зрозуміло, що рішення ВСУ оскарженню не підлягає. У разі поразки будемо звертатися в європейські судові органи. Ми розуміємо, що відмінити результати виборів вони не можуть, але можуть прийняти рішення, яке на політичному рівні робить Президента нелегітимним, оскільки саме відновлення прав є основною ціллю Європейського суду з прав людини. У випадку перемоги ми постараємося все ж таки добитися, щоб ті, хто сьогодні ще реально керує країною, не віддали знову державу під фактичне розтерзання.