Країна поступово втягується у робочий ритм після новорічних і різдвяних свят. Щоправда, все ще зі старим главою держави. Попри підбиті підсумки повторного голосування 26 грудня, інавгурація нового президента відкладається на невизначений термін. Як і формування нового складу уряду. Команда претендента на високе крісло Віктора Януковича дзеркально повторює кроки своїх опонентів. Щоправда, докази порушень виборчого законодавства під час голосування 26 грудня передати у вищу судову інстанцію не поспішала.
Схоже, Віктор Ющенко і його соратники потрапили у власну правову пастку. Адже саме вони були авторами закону «Про особливості застосування Закону України «Про вибори Президента України»...». Нагадаємо: термін оскарження рішення Центральної виборчої комісії про визнання переможцем президентських перегонів Віктора Ющенка закінчується у понеділок близько опівночі. А ще п’ять днів надається Верховному Суду для розгляду скарги по суті.
Власне, саме тому парламент змушений продовжити свою роботу ще на тиждень. Адже нинішня сесія мала закінчитися вчора. Однак країна не може залишатися без влади, як це було, скажімо, на початку грудня минулого року. А тому законодавці продовжують контролювати процеси, які відбуваються в Україні. Зокрема, вони пильно стежать за процесами приватизації. І немає сумніву: деяким гарячим прихильникам прискореної «прихватизації» ще доведеться відповідати за законом за свої неправедні дії. Водночас народні обранці дружно нагадали Леоніду Кучмі, що його епоха закінчилися. Парламент подолав вето глави держави на низку законодавчих актів. У тому числі на новий прожитковий мінімум, який цього року дорівнюватиме 423 гривням.
Готується до нових змін й регіональна еліта. Деякі голови обласних державних адміністрацій подали у відставку, не чекаючи вступу на посаду нового Президента України. Дехто успішно перекочував у крісло голови обласної ради. А дехто організовує місцеву еліту з метою захисту власного крісла. Хоча, з огляду на поведінку, особливо після 26 грудня, мали б першими поступитися своїми посадами новим людям. Водночас це свідчить про необхідність зміни законодавства про місцеве самоврядування, розширення повноважень самоврядних громад. А державна виконавча влада, яку уособлювали тамтешні керівники, нарешті повинна виконувати функції нагляду за дотриманням Конституції і прав людини в областях.
Цебто йдеться про те, що парламент недаремно запропонував внести зміни до Конституції щодо місцевого самоврядування. Бо, як відомо, «короля грає оточення», зокрема й регіональне. Отож новий глава держави передусім повинен про це пам’ятати.
Власне, минулий тиждень поставив чимало запитань. У тому числі щодо майбутнього уряду і його керівника. Адже йдеться, не виключено, про майбутнього ключового гравця на політичній арені держави.